Kredi

Kredilerde İdari ve Yasal Takip Süreci Nedir? Kredi Ödemesi Gecikmesi

0
Kredilerde İdari ve Yasal Takip Süreci Nedir?

Kredi alma süreci insanların ihtiyaçları doğrultusunda bireysel veya tüzel kişiliklerin, bankalardan alacakları paranın belirli koşullar ve sözleşmeler karşılığında tedarik edilme sürecidir. Bu süreç genel olarak kişilerin bankalara kredi almak için başvurmaları ile başlar ve bankadan gelen cevaba göre devam eder. Bankaların belirlediği kriterler doğrultusunda kişi bu şartlara uygunsa kredi almaya hak kazanarak bankaya borçlanır.

Bankadan alınan borç nakit para belirli zaman aralıklarında ödeneceği için bankalar bu paranın geri ödenmesinde faiz işlemi uygulayarak verdiği parayı fazlasıyla tahsil eder. Bu ödemeler genel olarak aylık olsa da miktar çok fazlaysa yıllık olarak ödenebiliyor. Taksit ödemelerini zamanında yapan kişiler hiçbir sorunla karşılaşmazken taksitlerini geciktiren kişiler ödeme tarihinden sonra ilk 10 gün içinde bankalar tarafından uyarılmak amacıyla bir telefon alırlar. Bu süre zarfı içerisinde borç herhangi bir sebepten dolayı hala ödenmiyorsa bankalar sizi sürekli rahatsız edecek ve borcunuzu ödemeniz gerektiğini hatırlatacaktır. Bunun üzerine hakkınızda yasal takip süreci bile başlatabilirler.

Borcunuzu 3 aya kadar ödemediyseniz size tekrardan yapılandırma hakkı doğabiliyor. Tabi bu işlem bankanın insiyatifine göre uygulanıyor. Banka borcunu ödemeyen kişilere insiyatif uygulamazsa idari takip sürecini başlatıyor ve kredi notunuzda çok fazla derecede düşüşler gözüküyor.

Kredi Ödemesinin Gecikmesi Durumunda Ne Olur?

Bankalar kredi ödemenizi geciktirdiğiniz durumda ilk 10 gün içerisinde sizinle iletişime geçerek borcunuzu ödemeniz gerektiğini size hatırlatırlar. Telefon ile iletişimin yanı sıra bu hatırlatmalar SMS, E posta gibi iletişim kanalları ile de yapılabilir. Bu aşama içerisinde kredinizi ödemeniz gerektiği size hatırlatılır. Bu süreçte eğer kredinizi ödemezseniz gecikmeli krediniz için sizinle bir kere daha iletişime geçilir. Bu arama sonrasında sizden kesin bir ödeme tarihi alınarak borcunuzu ödemek için  bir zaman belirtmeniz gerektiği söylenecektir.

Eğer kurumların yasal olarak kişilere tanıdığı 3 aylık süreçte hala borcunuzu ödemediyseniz kredi idari takip süreciniz başlatılır. Bunun sonrasında yasal takip sürecine kadar gidebilirsiniz.

İdari Takip İşlemi Nedir?

İdari takip işleminde kredi ve kredi kartlarınıza ait borçların gecikmiş olması durumunda banka tarafından yasal bir süreç uygulanır. Belirli bir zaman sonrasında kredilerini ödemeyen müşteriler idari takip işlemine tabii tutularak gecikmenizin durumuna göre kredi notunuza etki edecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise yasal olarak size tanınmış 90 günlük sürenin geçmemesidir. 90 gün geçtiğinde hakkınızda yasal takip olarak bir süreç başlatılacaktır.

Kredi idari takip aşamasında bankalardan sürekli olarak telefon alacaksınız. Bu telefonlar tamamen bankaların size vereceği tekliflerden kaynaklanacaktır. Borcunuzu yapılandırmayı teklif edecekler fakat bu durum kredi notunuzda olan düşüşe her türlü etki edecektir. Takip sürecine düştüyseniz size uygulanan faizler artış gösterecektir.

İdari Takip ve Kanuni Takip Arasındaki Farklar

İdari takip süreci banka herhangi bir yasal takip sürecine başvurmadan kendi tahsilat imkanları ile müşteriden alacağını tahsil etmektedir. Bu yapılandırma işlemleriyle gerçekleştiriliyor. Bu süreçte hakkınızda herhangi bir dava açılmaz. Bazı bankalar bu şekilde idari takip süreci başlatarak müşteriden tahsilat sürecini fazlasıyla kısaltabiliyor. Bu süreçte banka ile herhangi bir anlaşma yapamadıysanız banka bu süreci hiç işleme koymadan direk yasal takip sürecine geçer.

Yasal Takip Süreci Nasıl İşler?

3 aylık bir süre boyunca gecikme yaşamanız durumunda banka ile herhangi bir anlaşma yapamazsanız banka tarafından yasal takip süreci başlatılacaktır. Bu işlemler tarafınıza ihbarname ile bildirilecektir. Eğer 7 gün içerisinde borcunuzu ödemezseniz banka sizin hakkınızda dava açacaktır. Banka bu yola başvurduysa tahsil etmesi gereken borcun üzerine bankaya olan tüm borçlarınızı tahsil etme yoluna gidecektir.

Banka Hesabı Blokesi Nedir? Nasıl Kaldırılır?

Previous article

Yatırım Yapılabilecek Kripto Para Türleri, Hangi Coine Yatırım Yapmalı ?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Kredi