BankacılıkEkonomiGenelKredi

KKDF ve BSMV Nedir ? Kkdf ve Bsmv Giderleri Geri Alınabilir Mi?

0
KKDF ve BSMV nedir
KKDF ve BSMV nedir

KKDF ve BSMV nedir soruları  genellikle daha önce hiçbir şekilde kredi çekmemiş kişiler tarafından merak edilir. Oysa daha önce kredi alan pek çok kişi bu kavrama yabancı değildir. Her ne kadar kullanıcılar bu kavrama aşina da olsa halen şu soru sıkça sorulur: KKDF geri alınabilir mi?
Kredi kaynak destekleme fonu olarak bilinen KKDF konut kredi haricindeki tüm kredilere uygulanır. Bu kaynağın vergi olarak belirtilmemesi nedeniyle tüketiciler aslında bunu geri alabileceğini düşünür lakin buradan kesilen tutar yani alınan para kredi olarak alınmaktadır. Bu yüzden hiçbir şekilde geri ödenmez.

KKDF, bankalar tarafından gelir idaresi başkanlığına ödenen bir vergi türüdür. Konu kredisi dışındaki tüm vergi türlerinde banka, gelir idaresi başkanlığına %15 tutarında bir geri ödeme yapmaktadır.

BSMV Nedir ?

BSMV yapı itibariyle KKDF vergisine benzerlik gösterir. BSMV, Banka sigorta muamele vergisi olarak bilinmektedir. Gelir idaresi başkanlığına ödenen faiz vergisi olarak tanımlanır. BSMV’de ödenen tutar ise KKDF vergisine göre oldukça düşüktür. Çoğu zaman %5 ile sınırlı kalmaktadır. BSMV hesaplama işlemi ise oldukça basittir.

Burada dikkat etmeniz gereken ana parayı hesaba katmamanız gerektiğir. Bankanın sermaye kiralaması sonucu, kazandığı faiz geliri hesaba katılır. Kısa bir örnekle açıklayacak olursak; 30 bin TL kredi çektiğinizde, vade tutarına göre banka 6000 TL’lik bir faiz getirisi kazanır. O halde hesaplamamız şu şekilde olacaktır. 6000.5/100 = 300 TL olarak hesaplanır. Kısaca tüketiciler kredi ödemelerinde her ay BSMV ödemesi de yapar. Bu vergi türü, tek seferde alınan bir vergi türü değil, yaptığınız her kredi ödemesinde alınan bir vergi türüdür.

Kredi Kartlarına BSMV ve KKDF Uygulanır Mı?

Düzenli ödeme yapıyorsanız  kredi kartınızdan hiçbir şekilde BSMV ve KKDF alınmayacaktır. Lakin düzenli ödeme yapmıyor ve gecikmeli olarak paranızı ödüyorsanız, devamlı olarak nakit avans gibi banka faaliyetlerinden yaralanıyorsanız KKDF ve BSMV oraya çıkar.

Elbette normal günlük yaşamanızda kullandığınız ve borcunuzu anlık olarak ödediğiniz durumlarda KKDF ve BSMV gibi giderlerden endişe duymanıza gerek yok. Bankanız düzenli olduğunuz için sizden hiç bir şekilde tahsilat yapamaz.

kkdf nedir

bsmv giderleri ve kkdf giderleri geri alınabilir mi

Ticari Kredilerden BSMV ve KKDF Geri Alınır Mı?

Bireysel kullanıcılardan alınan BSMV ve KKDF gideri, ticari krediler için de geçerlidir. Tek bir istisna durum hariç; şayet sizler bir KOBİ olarak hayatınızı sürdürüyorsanız, kobiniz için kredi çektiyseniz sizden de KKDF ve BSMV alınmayacaktır. Küçük ölçekli işletmelere destek olmak adına devletin yürüttüğü bu yasa aracılığı ile daha az masrafla kredi çekebilirsiniz.

Elbette kobiler KKDF ve BSMV masraflarından kurtulmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru da bulunmak zorundadırlar. Başvurunun gerçekleşmediği durumlar da ise bankalar bu giderleri sizden tahsil edebilirler, bu yüzden kredi çekmeden önce başvuru yapmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

KKDF Geri Alma ve Tahsil Etme

Yazımızın ilk kısmında KKDF geri alma ve tahsil etme ile ilgili ayrıntıları verdik. Bu sorunun asıl çıkış noktası 2010 yılında dayanmaktadır. Bu tarihte kişiler, KKDF vergisini geri almaya çalışmış lakin başarılı olmamıştır. Kişilerin geri talep nedenlerinin başında değişen KKDF vergi oranı vardır.

Düzenleme ile birlikte %10 değerinde olan vergi, %15 değerine çıkartılmış ve Maliye Bakanlığı kurumlara bu faizlerin uygulamasını talep etmiştir. Kısaca KKDF geri alma ihtimali yalnızca 31 Ekim 2010 tarihinden önce kredi kullanan kişiler için mümkündür. Şayet bu tarihten önce çektiğiniz bir kredi varsa bu tutarı talep etme hakkına sahipsiniz.

Para Para

İnternetten Borsa Yatırımı Nasıl Yapılır ? İnternetten Hisse Senedi Alımı

Previous article

Protestolu Senet Nedir ? Senet Protestosu Ne İşe Yarar ?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Bankacılık