EkonomiGenelİş Hayatı

Banka Kredisi Alabilmek İçin Neler Gerekli? Güncel Bilgiler 2021

0
banka kredisi nasıl alınır
Banka kredisi alabilmek için ne gerekli? Banka kredisi nasıl alınır?

Çağımızın en büyük sorunlarından birisi güven duygusudur. İnsanlar taşıt, konut, işletme veya herhangi bir gereksinim için nakit para ihtiyacı duyarlar. Daha önceki yıllarda insanlar birbirinden daha sık borç alırlardı. Ancak bahsettiğimiz gibi güven duygusu bu günlerde azaldığından, bu durum sıklığını yitirmiş bulunmaktadır. Bugünlerde birisine borç para vermek veya bir emanette bulunmak oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle para ihtiyacı olan insanlar krediye yönelmektedir. Bankalar aracılığı ile nakit paraya ulaşan kişiler, bu parayı ihtiyacı yönünde kullanıp geri bankaya geri ödemektedirler. Banka kredisi çekme işlemi, basit gibi görünse de aslında oldukça geniş bir detay havuzuna sahiptir. Bankadan kredi alma durumunda bazen kredi sahipleri önemli detayları ve şartları atlayıp zor durumda kalabilir. Banka kredisi alabilmek için gerekenler basit alt başlıklar halinde incelenebilir ve size oldukça büyük yardımı dokunabilmektedir.

Kredi Çekmek İçin Yaş Sınırı

Aslında birçok sorumluluk için gereken bir kuraldır. Her ne yapmak isterseniz çoğu yerde 18 yaş sınırını görmektesiniz. Bunun nedeni ülkemizde resmi olarak reşit olmak için 18 yaşını doldurmanın gerekli olmasıdır. Aksi takdirde birçok işlemi kendi adınıza yapamaz veyahut bunun sorumluluklarını kabul edebilecek bir birey olarak görülmezsiniz. 18 yaşını doldurduğunuzda artık yükümlülüklerinizi bilmeniz ve şartlarını yerine getirmeniz gereklidir.

Kredi çekme işlemi için de aynı yaş sınırı ülkemizde mevcuttur. 18 yaşını doldurmuşsanız kredi için gerekli olan yaş sınırını karşılıyorsunuz demektir. Artık İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve KOBİ kredisi gibi kredi türlerinden faydalanabilir ve bankalara müracaat edebilirsiniz.

Kredi Notu ve Gerekli Belgeler

Kredi notu aslında onay süreci için çok önemlidir. Finansal geçmişiniz içerisinde değerlendirilen bu not, ne kadar yüksek olursa bankaya yapmış olduğunuz kredi başvurusu da o kadar hızlı sonuçlanır ve muhtemelen olumlu bir yanıt alırsınız. Bundan önceki çekmiş olduğunuz kredileri ödemişseniz, taksitlendirmelerini zamanında yerine getirmişseniz, mevcut krediniz varsa ve düzenli ödüyorsanız kredi notunuz yüksek olur. Ayrıca yasal takibe düşmemekte bu şart için çok büyük önem taşır.

Kredi için istenen belgeler bankadan bankaya ve kredi türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak mutlak istenen belgeler arasında kimlik belgesi, ikamet belgesi, maaş bordrosu, eğer var ise ek gelir belgesi gibi dokümanlar vardır. Belge durumu kamu personeli, emekliler, özel sektör çalışanları ve vergi levhalılar olarak ayrılmaktadır. Konut kredisi adına tapu fotokopisi, taşıt kredisi için araç ruhsatı istenir.

Kredi Çekmek İçin Gelir ve Sigortalı İş Durumu

Ülkemiz sınırları içerisinde birçok banka bulunmaktadır. Bu bankların kredi şartları da farklılık göstermektedir. Ancak genellikle gelir durumu hususunda, istenilen kredinin aylık taksit tutarının en az 2 katı bir maaşınız olması istenmektedir. Ayrıca hali hazırda ödemekte olduğunuz bir kredi varsa bu kredinin aylık taksit oranı gelirinizden düşürülür ve 2. Kredinin onay ihtimali zorlaşır. Ancak yalnızca bir krediniz olacaksa örneğin; aylık taksiti 1000 TL olan bir kredi için, maaşınız en az 2000 TL olmalıdır.

Sigorta açısından bankalar yine büyük farklılık gösterir. SGK özelinde konuşursak, bazı bankalar son iş yerinizde 3 ay bazıları 6 ay, toplamda sigortalı bir işte 12 ay çalışmanız gerektiğini söylerler.

Kredi Çekerken Eş Rızası ve Kefil

Eş rızası genellikle ipotek durumunda ortaya çıkar. Eğer almak istediğiniz kredi için aile konutunuzu ipotek ettirmek isterseniz, eşiniz rızasının olduğuna dair imzalı bir belge vermeniz gereklidir. Yani eşinizden yazılı izin almanız zorunludur.

Her banka kefil istememektedir. Banka sizin bilgilerinizi ve geçmişinizi inceler, eğer gerek duyarsa size kefil olacak birisini belirtmeniz gerektiğini söyler.

Maaşa Göre Ne Kadar Kredi Alabilirim? Bana Ne Kadar Kredi Çıkar?

Previous article

2021 En Düşük Ve En Yüksek Sigorta Primi Ne Kadar Oldu?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi