EkonomiHayata Dair

2021 En Düşük Ve En Yüksek Sigorta Primi Ne Kadar Oldu?

0
en düşük ve en yüksek sigorta primleri
en düşük ve en yüksek sigorta primleri

Sigorta primlerini kendileri belirleyen ve BAĞ-KUR bağlamında faaliyet gösterenler açısından en düşük ve en yüksek sigorta primleri oldukça önemlidir.

Sigorta Prim Ödemeleri Nedir?

Sosyal Güvenlik hizmetlerinin alınması ile emeklilik hakkını elde edilmesi açısından sigorta primleri oldukça önemlidir. Sigorta primleri, sigorta statüsüne göre değişiklik gösterebilir. Bu açıdan bakıldığında bazı kriterler bağlamında sigorta primlerinin belirlenmesi gerekir.

Sigorta primi temel olarak her ay açıklanmış olan ve SGK’ya yapılan ödemeleri ifade eder. Genel itibari ile çalışan kişinin brüt ücretin 4A bağlamında olanlar açısından belirlenir. 4B kapsamında olanlar için ise değişik hesaplama uygulamaları bulunur.

Sigorta primi, yalnızca kişilerin kendileri açısından ödenmekte olan bir ödeme şeklidir. Sosyal Güvenlik Kurumu bağlamında her sigorta kolu değişik bir şekilde adlandırılır.

SSK Prim Tutarındaki Değişiklik Nedir?

Bilindiği gibi sigorta kolları, özel sektörde ve herhangi bir işyerinde sigortalı bir şekilde çalışan yani SSK bağlamında olan vatandaşlar, kendi işlerini yerine getirenler veya isteğe bağlı bir şekilde sigortalı olan 4B ve bağlamındaki BAĞ-KUR’lu olanlar ile devlet memuru yeni 4C’lilerden meydana gelir.

Hangi statüye sahip olursa olsun genel itibariyle sigorta primleri, aylık brüt kazanç üzerinden devletin belirlemiş olduğu oranlarda kesilerek elde edilir. Gelir düzeyinin, yani aylık elde edilen paranın artış göstermesi ile sigorta primleri de aynı şekilde artış gösterir.

Bu durumda da az kazanan vatandaşlar açısından en düşük sigorta primi, yüksek kazanan vatandaşlar açısından en yüksek sigorta primi daha da önem taşır. SGK bağlamında bütün sigorta kolları açısından prim ödeme gün sayıları da aynı şekilde değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda ne kadar süreler boyunca sigorta primi ödemesi gerçekleştirilmesi gerektiği de iş tanımı ile netlik kazanır.

En Düşük Ve En Yüksek Sigorta Primleri Ne Kadar?

2021 senesinde Asgari ücretin artış göstermesiyle beraber BAĞ-KUR bağlamında olan vatandaşlar açısından değil aynı zamanda SSK kapsamında çalışan vatandaşlar açısından da sigorta prim ödeme tutarları değişiklik göstermiştir.

SSK bağlamada olan vatandaşlar açısından bir işverene bağlı bir şekilde çalıştıkları açısından bu statüde bulunan vatandaşlar, BAĞ-KUR’da olanlar gibi ödemelerini kendi cebinden ödemezler, prime esas kazançları işveren aracılığı ile ödenir.

Yeni asgari ücret brüt tutarı aylık 3557 TL iken, asgari ücretin işverene maliyeti ise 4.200 TL olarak hesaplanmıştır. Aynı şekilde sigorta primine esas teşkil edecek olan kazancın üst sınırı ise aylık bazda hesaplandığında 26,831 TL olarak belirlenmiştir.

Banka Kredisi Alabilmek İçin Neler Gerekli? Güncel Bilgiler 2021

Previous article

Tiktok ile Para Kazanma, Tiktok ile Nasıl ve Ne Kadar Para Kazanılır?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi