GenelPiyasalar

Cari Oran Nedir? Cari Oran Hesaplaması

0
cari oran nedir
cari oran hesaplaması

Cari oran nedir? Cari oran, bir işletmede dönen varlıklar olarak belirlenen varlıklar toplamının, şirketin 365 günden kısa süreli (1 yıldan kısa) borçlarını karşılama oranını belirleyen oran biçimidir. Buna göre, dönen varlıklar, bir yıldan daha kısa süreli olarak kayda alınmış borçlar ile kıyaslanır ve ortaya çıkan orana cari oran adı verilir. Peki, dönen varlıklar nelerdir? Cari oran nasıl hesaplanır? Asit testi nedir?

Dönen Varlıklar Nelerdir?

İşletmeler için muhasebe kayıtlarında işlenen ve daha sonra bilançoda belirtilmiş olan dönen varlıklar, cari oranı ortaya koyabilmek için gerekli olan varlıkların bütünüdür. Dönen varlıklar, şirketin nakit veya nakit benzeri ürünleridir. Peki, dönen varlıklar derken, bir şirkette hangi varlıklar hesaba katılır ve dönen varlıklar nelerdir?

Dönen varlıklar, bir işletme içerisinde yer alan nakit ve nakit benzeri varlıkların bütünüdür. Bunun içerisinde stok (Nakde dönüştürülebilir), menkul kıymet (Gayrimenkul, hisse senedi, bono, döviz, vadeli hesap vb.), peşinen ödenmiş olan giderlerin bütünü ve son olarak da kolay bir biçimde nakde çevrilebilecek olan likit varlıklar yer alır. Örneğin, şirket aracı olarak alınmış bir otomobil, dönen varlıktır. Şirkete ait bir arazi, dönen varlıktır. Şirkete ait nakdi dövizler ya da stokta bulunan ürünlerin tamamı, yine dönen varlıklar grubunda yer alır.

Cari Oran Formülü Nedir?

Merak edenler için ‘’Cari oran formülü nedir?’’ sorusunu yanıtladık. Cari oran bilgisine ulaşabilmek adına kullanılması gereken formül ‘’Toplam Dönen Varlıklar/Toplam Kısa Vadeli Borçlar’’ şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Cari Oran Nasıl Hesaplanır?

Cari oran hesaplaması, bir işletmenin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarının birbirini karşılama oranı şeklinde ortaya koyulmaktadır. Bu oranın cari oran şeklinde belirtilmesi ve isimlendirilmesinin bir diğer nedeni ise şirkete ait likidite kapasitesi göz önüne alınmaksızın, bütün dönen varlık değerlerinin hesaba katılmasından kaynaklıdır. Dönen varlıklar kendi içlerinde en az likidite kapasitesine sahip olan dönen varlıktan, en yüksek likidite kapasitesine sahip olan dönen varlığa doğru sıralanır. Bu değerler, bilançoda ‘’Stoklar’’ ve ‘’Diğer Dönen Varlıklar’’ kalemleri olarak ön plana çıkmaktadır. Cari oran hesaplanırken, Stoklar ve Diğer Dönen Varlıklar hesaba katılmazlar. Çünkü bu iki kalem, bilançoda nakde çevrilmesi en zor olan iki kalemdir ve kısa borcu karşılama oranı açısından hesaba katılamazlar.

İyi Bir Cari Oran Kaç Olmalıdır?

Cari oran hesabının ortaya koyulması sonrasında, oran hakkında yorumlama yapılabilir ve cari oranın, kısa vadeli borcun karşılanması karşısında iyi mi, kötü mü olduğu anlaşılabilir. Buna göre, cari oran olarak ortaya çıkan rakam, 1’den düşükse, şirketin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını karşılayabilme yükümlülüğünün yetersiz demektir. Bu durum, ilgili işletmenin likidite sorunu yaşadığını açık bir biçimde ortaya koyar. Eğer cari oran hesabı 1,5 veya üzerinde ise bu durumda, işletmede her 1 liralık borç için 1,5 TL dönen varlık bulunduğu anlamına gelir. Bu da ‘’İyi cari oran kaç olmalıdır?’’ sorusuna cevap olacak ve ortaya çıkan oranın iyi olduğuna işaret edecektir. Oran bu rakamdan ne kadar yukarıda ise likidite o kadar yüksek ve kısa vadeli olan borca karşı yükümlülüğü yerine getirme ihtimali de bir o kadar yüksektir.

Cari Oran – Asit Testi

Cari oran hesabı ortaya çıkarıldığında, az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi diğer dönen varlıklar ile stoklar hesaba katılmamaktadır. Bu durum, cari oranın asit testi ile ortaya koyulması şeklinde belirtilebilir. Asit testi, bir işletmenin elinde bulunan nakit, nakit benzeri dönen varlıklar ve kısa vadeli alacakların toplanması ve ortaya çıkan rakamın, şirketin kısa vadeli borçlarının ne kadarını karşıladığını belirler.

 

Minimum Para Yatırma Nedir? Forex Hesabına En Az Ne Kadar Yatırılır?

Previous article

Bilanço Örneği Nedir? Bilanço Örneği Hazırlama

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel