Golden Cross formasyonu, teknik analizcilerin işlemlerine yön verirken rehber olarak kullandığı oluşumların en önemlileri arasında yer alır. Türkçesi altın kesişim olan bu formasyon, yatırımcılara analiz yaparken güzel fırsatlar sunmakta. Hisse senedi, forex ve kripto para yatırımcıları için önemli göstergelerden bir tanesi olan Golden Cross nedir, nasıl kullanılır? Golden Cross formasyonu nasıl tespit edilir? Bu soruların cevaplarını gelin hep birlikte inceleyelim.
Yazı İçindekiler
Golden Cross Nedir?
Golden Cross, finans piyasalarında yapılan grafik analizlerinde kullanılmaktadır. Bir indikatör değildir ancak en çok kullanılan indikatörlerle tespit edilmesi mümkün olabilir. Teknik analiz içerisinde önemli bir yeri olan Golden Cross’un grafik üzerinde tespiti için tecrübeli olmak gereklidir.
Golden Cross formasyonu, 200 periyotluk hareketli ortalama çizgisinin 50 periyotluk hareketli ortalama tarafından yukarı doğru kesilmesiyle meydana gelir. Alıcıların iştahlandığını teyit eden Golden Cross formasyonu, orta ve uzun vadedeki grafiklerde daha sağlıklı sonuç verir. Bu sebeple al sat işlemlerinden ziyade, trend yönünü belirlemede tercih edilir. Hisse senetlerinden kripto paralara tüm yatırım araçlarında doğru analiz yapılmasına yardımcı olan bu indikatörün en başarılı sonuçları günlük grafikte karşımıza çıkarken, formasyondaki kesişimler nadiren gerçekleşmesine rağmen hemen ardından gelen hızlı yükseliş, tüm yatırımcıların bu oluşuma ne kadar önem verdiğini kanıtlar niteliktedir.
Golden Cross Formasyonu Nasıl Yorumlanır?
Golden Cross formasyonu, kesişimin ardından yükseliş trendinin başladığı şeklinde yorumlanır. Ancak trend değişiminden emin olmak için diğer indikatörlerden ve hacimden teyit almak gereklidir. Çünkü kırılım sahte de olabilir. Bu tür tuzaklardan kaçınmak için 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı kestiği zamandaki hacmin yüksek olması gereklidir. Bu koşul alıcı sayısında gerçek bir artış olduğunu gösterir.
Kesişimin ardından 50 günlük hareketli ortalama üzerindeki mum kapanışının ile birlikte bu seviye güçlü destek konumuna geçer. Alıma geçtikten sonra yükseliş trendini kontrol etmek için bu seviye takip edilmelidir. Ancak fiyatın 50 günlük hareketli ortalama altına düşmesi yükseliş trendinin sonlandığı anlamına gelmez.
Golden Cross formasyonunun sonlandığından emin olmak için 200 günlük hareketli ortalamanın 50 günlük hareketli ortalama tarafından aşağı doğru kesilmesi gerekir. Bu durum ‘death cross’ olarak adlandırılır ve yükseliş trendinin bittiğini gösterir. Böyle bir durumda alım işleminden çıkılması gerekir. Çünkü ‘death cross’ yaşandıktan sonra kırılım seviyesi artık direnç olarak karşımıza çıkacaktır.
Golden Cross Formasyonunun Püf Noktaları
Golden cross formasyonunu en etkili biçimde kullanmak için püf noktalarını bilmek gereklidir. İki farklı periyottaki hareketli ortalamanın meydana getirdiği bu formasyondaki işlemlerde hataya düşmemek için öncelikle hareketli ortalamalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Hareketli ortalamalar genel trend yönünü gösterdiği ve sahip olduğu periyottaki tüm fiyatların ortalaması alınarak hesaplandığı için ani düşüş ve yükseliş hareketlerine karşı geç tepki verir.
Özellikle 50 ve 200 gibi orta- uzun vade periyotlarının baz alındığı bu formasyonun manevra kabiliyeti kısıtlıdır. Bu durum her ne kadar dezavantaj gibi görünse de uygun zaman diliminde ve diğer indikatörlerle teyit edildiğinde sizi piyasa silkelemelerinden yani mum iğnelerinden kurtarır. Golden Cross her piyasada ve her zaman diliminde kullanılabilir. Ancak en başarılı sonuçlar periyot vadesine uyumlu olması nedeniyle günlük grafiklerde görülmektedir. Günlük grafiklerde yaşanan Golden Cross kesişimi bize trendin yönünü gösterir. 50 ve 200 lük hareketli ortalama birbirinden ne kadar uzaksa trend o kadar güçlüdür. Ayrıca söz konusu seviyeler dinamik destek olarak kullanılabilmektedir.
Golden Cross Formasyonu En Etkili Nasıl Kullanılır?
Teknik analiz için önemli formasyonlardan bir tanesi olan Golden Cross’u etkili kullanmayı bilmek gerekir. Golden Cross formasyonunu en etkili kullanma yolu kesişimden hemen sonra işleme girmemektir. Evet, bu şaşırtıcı görünebilir. Ancak bir önceki metinde bahsettiğimiz gibi hareketli ortalamalar ani fiyat hareketlerine karşı yavaş hareket ettiğinden piyasanın gerisinde kalır.
Genel bir değerlendirme yapıldığında kesişimin gerçekleşmesi için, özellikle günlük grafik gibi bir periyotta fiyatın yüksek bir çıkış yapmış olması gerekir. Bu ivme ardından yatırımcıların kar alacağı unutulmadan sabırla beklenmelidir.
Hareketli Ortalamalar
Kar realize edenlerin ardından genellikle fiyatın tekrar 50 günlük hareketli ortalamaya değdiği görülmektedir. Bu aşamada alım yönüne işlem açmak riski minimize eder. Golden Cross formasyonu haricinde tüm formasyonlarda da olduğu gibi ‘retest’ denilen, fiyatın ani yükselişlerinde kırıldığı noktaya tekrar uğraması, alım fırsatı bekleyenler için en doğru nokta olacaktır. Çünkü genellikle bu retestten sonra asıl yükselişin geldiği görülmektedir. Ancak fiyatın 200 günlük ortalamanın altında kapanış yapması halinde işlemde hemen zarar kes yapılması gerekir. Tabi ki piyasalarda hiçbir hareketin garanti olmadığı gibi bu geri çekilme de her kesişimde yaşanmaz. Bazen öyle yükselişler yaşanır ki, hiç düşüş olmadan günlerce sürebilir.
Özellikle kripto paralarda bu durumla daha çok karşılaşımaktadır. Söz konusu olasılık karşımıza çıkan genel tablo üzerinden fikir verme amacıyla paylaşılmış olup, her yatırımcı kendi riskini ve bekleme süresini göz önünde tutarak alım satım işlemlerine yön vermelidir.
Comments