Güncel

Doktor Olmak, Güncel Doktor Maaşları

0
güncel doktor maaşı ne kadar
doktor nasıl olunur, doktor olmak, güncel doktor maaşı

Doktor olmak, dünyanın her noktasında geçerli bir meslek sahibi olmak anlamına gelir. Tıp fakültesini bitirmek ve gerekli sınavları tamamlamak koşulu ile gerçekleştirilen bir hayal olan doktorluk mesleği, genellikle okumayı sevenler ve insanlara yardım etmek için gönül verenler tarafından tercih edilir. Türkiye’de ve dünyada tıp fakültesi koşulları farklılık gösterse de genel anlamda aynı eğitim ve aynı mesleki tecrübelere sahip olan doktorlar, insan hayatının kutsallığı üzerine vazife yaparlar. Peki, 2020 yılı itibari ile doktor maaşı ne kadar? 2020 doktor maaşları kaç TL oldu? Nasıl doktor olunur? İşte doktorluk mesleğine ilişkin sorular ve cevapları.

Nasıl Doktor Olunur?

Doktorluk, genellikle çocukluktan gençliğe hayaller uğruna ilerlenebilecek ve tercih edilebilecek bir meslek. Birçok çocuğa sorulduğunda, çocuk yaşlarda ya öğretmen ya doktor ya da asker olmak isterler. İşte bu denli özel ve çocukluktan ileri yaşa kadar hayalleri süsleyen bu özel meslek, hayatın her alanında sürekli ihtiyaç duyulan bir meslek özelliğini de taşımaktadır. Peki, doktor olmak zor mu? Cevap, hayır. Zira okumayı seven ve bu meslek için hayaller kuran biriyseniz, doktor olmanın tek zor yanı, hastalar ile uğraşmaktır. Zira hastalık ile pençeleşen insanlar ile ikili ilişkiler halinde sürdürülen meslek süresince, belki de en zor olan yeti, sabırdır.

Doktor olmak isteyen bireyler, sırası ile İlk, Orta ve Lise öğrenimlerini başarılı bir puan ile tamamlamalı ve hemen ardından Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ya da yurt dışı denk bir üniversitede Tıp Fakültesi okumalılardır. Bu eğitim, Türkiye’de 6 yıl sürerken, yurt dışında 5-7 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Üniversite sınavında yüksek dereceler elde edilmesi, Tıp Fakültesi kazanılması bu işin yalnızca ilk basamağı. Zira tüm bu sürece gelene kadar her eğitim alınan okulda yüksek başarı puanları alınması gerektiği gibi üniversite öğrenimi esnasında da başarılı bir şekilde sınavları vermek ve teorik derslerin yanında, pratik yapılan dersler ve okul hastanesinde de çalışmak gerekecektir. 5+1 olarak toplamda 6 yıl sürecek olan okuldan sonra, Sağlık Bakanlığı tarafından atama yapılması ve vazifeye başlanması durumunda, artık doktor olacaksınız. Ancak, doktorluğun başından sonuna birçok branş ve her branş için yeni sınavlara gebe olduğunu da unutmamak gerek.

Doktor Maaşları Ne Kadar?

2020 doktor maaşları, mesleğin özel sektörde, devlet hastanelerinde, sağlık ocaklarında, poliklinik ya da eğitim araştırma hastanesinde sürdürülmesi neticesinde değişiklik gösterebiliyor. Devlet hastanesi ve devlete bağlı kuruluşlar için maaş politikalarını devlet belirlerken, özel sektör için çalışılan hastane yönetiminin belirlediği maaş aralıklarında hizmet veriliyor.

Devlet hastanesi ve kamu kurumlarında doktorluk yapan bireyler için maaş kriterlerini belirleyen bir diğer hususta, 1 ile 7 arasında değişen Türkiye’nin bölgeleri içerisinde farklı lokasyonlarda çalışmak ve meslekte kaç yıldır hizmet veriyor olmak da yer alıyor. Hali hazırda 7. Bölgede görevli doktorlar 7.570 TL net maaş alıyor. Bu bölge dahilinde en düşük kademe doktor maaşı ise 6.163 TL.

Meslekte 5 yıl deneyimli doktorlar 8.250 TL, 10 yıl deneyimli doktorlar 8.500 TL ve 15 yıl deneyimli doktorlar ise 8.750 TL net maaş kazanıyorlar. Maaş, nöbet, mesai ve diğer çalışma kriterleri de belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Bugün itibari ile mesleki deneyim ve bölge farkları gözetildiğinde, 1 ve 7. Bölge aralığında ve yine mesleki tecrübe farkları göz önüne alındığında ise en düşük doktor maaşı 6.123 TL ve en yüksek doktor maaşı ise 8.750 TL olarak şekilleniyor. Özel sektörde ise çok daha yüksek maaşlar, doktorun tecrübesi, uzmanlığı ve cerrahi operasyonlar neticesinde elde edilebiliyor.

Doktor Olma Şartları

Doktor olmak için Matematik, Geometri, Kimya, Biyoloji ve Fizik gibi sayısal derslerinizin iyi olması gerekiyor. Zira üniversite sınavında bu derslerden yüksek netler çıkarmadan, doktor olmak adeta hayal. Keza, Türkçe de iyi not ortalamalarına ve sınav netlerine sahip olmanız gereken bir diğer ders. Doktor olmaya giden yolda sağlanması gereken şartlar arasında ilkokul, ortaokul, Lise ve 6 yıllık tıp fakültesi mezuniyeti ilk basamak. Bu basamaklar ile birlikte, devletin atama gerçekleştirmesi sonrası 2 yıl doktor, 2 yıl uzman ve 2 yıl da yan dal bitirme sonrası, toplamda 6 yıllık zaruri hizmet ve bu hizmet içinde atama gerçekleştirilir gerçekleştirilmez, doğu hizmeti şartlarının sağlanması yer alıyor. Doktor olmak gibi popüler meslek gruplarından bir tanesi de araştırma görevlisi olmak. Konu ile ilgili merak edilenleri araştırma görevlisi nasıl olunur başlıklı makalemizde paylaştık.

Bitcoin Cüzdanı Nedir, Nasıl Açılır ?

Previous article

Devlet Tahvili Nedir, Devlet Tahvili Nasıl Alınır ?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Güncel