GenelGüncel

Vergi Nedir? Vergi Çeşitleri Nelerdir? Vergi Sistemi Hakkında Bilgiler

0
vergi çeşitleri nelerdir
vergi nedir, vergi çeşitleri nelerdir

Bir ürün alırken veya bir ürün satarken vergi ödemesi yaparız. Bazen bilerek bazense bilmeyerek o vergiler cebimizden çıkar. Tabi resmi yapılan işlemlerde bu geçerlidir. Arkadaşımıza bir ürün satarken vergi ödemek zorunda değilizdir. Türkiye’de ve dünyada vergi sistemine dair detaylı bir içerik hazırladık. Bu içerikte vergi nedir, vergi çeşitleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Vergi Nedir?

Devletlerin temel sorumluluğu, içerisinde yaşattığı halkın ve kurduğu düzenin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Kurulan düzen ve insan ihtiyaçları, dönemsel olarak çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir. Akademik anlamda, devletlerin, tüm ihtiyaçları belli bir arz-talep skalasında incelediğini söylemek mümkündür.

Son dönemi incelediğimizde, özellikle teknolojinin gelişimi ve artan nüfus göz önünde bulundurulduğunda, ihtiyaç paritesi oldukça artmış ve devletlerin harcamaları da doğrudan orantılı bir şekilde artış göstermiştir.

Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla devlet, ‘kamu harcamaları’ adı altında bir para politikası uygular. Bu para politikası devletin imkanları ve gelir-gider kaynağına göre kendi içerisinde değişiklikler gösterebilmektedir. Aynı zamanda uygulanan para politikalarında, ihtiyaçların önceliği ve harcama kapasitesi de göz önünde bulundurulmaktadır. İhtiyaçların önceliği genel olarak, hizmet konusunda olmakla beraber harcama kapasitesi, nüfus artışı, gıda, konaklama vb. temel ihtiyaçlarına göz önünde bulundurularak karar verilmektedir.

Devletlerin mal ve hizmet ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı kamu harcamaları finansmanının büyük bir bölümünü vergiler oluşturmaktadır. Devletler her sene aldığı vergileri değerlendirir ve bu vergiler doğrultusunda ihtiyaçları karşılayıp karşılamayacağını belirler. Eğer ki vergiler sonucunda planlanan kamu harcamalarının bütçeleri ayarlanamadıysa, devletler dış veya iç borçlanmaya giderler.

Vergi Nedir? Sorusunu soranlar için genel bir tanım yapacak olursak;

Ülke kendi içerisinde ekonomisini canlandırmak ve ekonomik devamlılığını sağlamak amacıyla, içerisinde yaşayan bireylerden, bireylerin gelir-gider hesabını göz önünde bulundurarak belli oranlarda para tahsil eder. Bu para tahsili işlemine vergi denmektedir. Ancak vergiler sadece ülke içerisinde yaşayan ülke vatandaşların alınmaz. Ülke içerisinde geçici veya kalıcı olarak çalışan, turistik amaçlarla gelen, ülke içerisinde harcama yapan vb. yabancılardan da belli oranlarda vergi almaktadır.

Türkiye açısından değerlendirdiğimizde, vergi konusu devlet için oldukça önemli bir yerdedir. Türkiye içerisinde vergiler çeşitlendirilmiş olup, bireylerden vergiler, çeşitlerine göre uygulanan farklı oranlarla tahsil edilmektedir.

Vergi Çeşitleri Nelerdir?

Vergi çeşitleri, kullanım alanlarına göre çeşitlendirilmekte ve kendi içerisinde oransal farklılıklar göstermektedir. Bu vergi çeşitleri, gelir vergisi, harcama vergisi ve servet vergisidir. Bu vergi türleri kendi içerisinde kurumlar, işletmeler ve bireylere göre çeşitli farklılık göstermektedir.

Gelir Vergisi Nedir?

Türkiye, bireyler ve kurumsal şirketlerden, gelir vergisi kapsamında belli oranlar dahilinde vergi tahsil eder.

Bireysel gelir vergileri kapsamında, ülke içerisinde çalışan ve belli bir gelir seviyesine sahip olan kişilerden, maaşları kapsamında %15-%30 arasında bir vergi tahsil edilmektedir. Bireysel gelir vergisi, aynı zamanda hizmet vergisi olarak değerlendirilmektedir.

Kurumsal gelir vergilerinde ise kurumsal yapıya sahip şirketlerin, gelir kaynağı, sermaye oranı ve yaptığı yatırımlar göz önünde bulundurulmaktadır. Kurumsal şirketlerin vergileri devlet tarafından her ay tahsil edilebilmekte veya isteğe bağlı olarak senelik olarak tahsil edilebilmektedir.

Harcama Vergisi Nedir?

Harcama vergileri, günümüzde ismini en çok duyduğumuz vergi türlerdir. Genel olarak bireylerin çeşitli mal ve hizmetlere yaptığı ödemeler veya şirketlerin sermayeleri doğrultusunda yaptığı harcamalar sonucunda devletin tahsil ettiği vergi türüdür. Harcama vergileri kapsamında, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta işlem vergisi ve damga vergisi bulunmaktadır.

Servet Vergisi Nedir?

Bireyler veya kurumlar farklı zamanlarda çeşitli varlıklara yatırım yapabilmektedir. Bu varlıklar genel olarak araba, ev veya arazi yönünde olmaktadır. Bu doğrultuda değerli varlıklar altında değerlendirilen bu araçlara devlet çeşitli vergiler uygulamaktadır. Bu vergiler, veraset ve intikal vergileri, emlak vergileri ve motorlu taşıtlar vergileridir.

Her vatandaşın ödemesi gereken vergiler kanunlarla belirlenmiştir. Üzerine düşen vergiyi ödemeyen vatandaşlar için çeşitli cezalara tabii tutulabilmektedir. Ayrıntılar için vergi borcu ödenmezse ne olur başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.

Sermaye Piyasası Kurulu Nedir? SPK’nın Görevleri-Personel Alımı

Previous article

Emekli Maaşını Başka Bankaya Taşımak, Emekli Maaşı Promosyonları

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel