Ekonomiİş Hayatı

İthalat ve İhracat Nedir? İthal Etmek ve İhraç Etmek Ne Demek?

0
ithalat ve ihracat nasıl yapılır
ithalat ve ihracat nedir, İthalat nasıl yapılır, ihraç ne demektir?

Son dönemde ekonomiye olan ilgi giderek artıyor. Tabi ilgi artınca yatırımcılar veya takipçiler de duymuş oldukları ekonomik terimleri merak ediyor. Bu kapsamda forex piyasasına dair ve ekonomiye dair bir çok bilgiyi anlaşılır bir şekilde paylaşmaktayız. Bu bölümde de ithalat ve ihracat kavramlarını açıklamak istedik. İthalat ve ihracat nedir, nasıl yapılır gibi soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İthalat ve İhracat Kavramları

İthalat ve ihracat, bir ülkenin ekonomisini oluşturan en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Birbirine paralel olarak gelişen bu kavramlar, genellikle dış ticaret olarak nitelendirilmektedir. İhracat dış satım, ithalat ise dış alım anlamlarına gelmektedir. Bu iki kavramın birbirinin önüne geçmesi durumunda ise dış ticaret fazlası ya da dış ticaret açığı durumları ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizin son yıllarda ihracat rakamlarının iyileşmesi ve birçok ülkeye ihraç yapmaya başlaması sebebiyle ihracat nasıl yapılır sorusu oldukça gündemde. Diğer yandan teknolojik ürünler gibi sektörlerde hala ithalata dayalı bir ticaretin olması da ithalatla ilgili soruları beraberinde getiriyor. Bu içerikte ithalat ve ihracat nedir, nasıl yapılır gibi soruları yanıtlandıracağız.

İthalat Nedir?

İthalat, en basit tanımı ile dış ülkelerde üretilen, ithalatı edilmesi serbest olan ürünlerin gerekli gümrük mevzuatlarına uygun bir biçimde satın alınması anlamına gelmektedir. Dışalım olarak da anılmakta olan ithalat, ihracat kavramının tam tersi olarak açıklanabilir.

Dış ticaretteki en önemli verilerden bir tanesi olan ithalat, ihracat ile birlikte ülkelerin dış ticaret dengesini oluşturmakta olan en önemli iki faktör olarak kabul edilmektedir.

İthalat Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi ülkemizde özellikle de teknoloji gibi sektörlerde yeterli üretimin yapılamaması ihtiyaçların ithalat yoluyla karşılanmasını beraberinde getiriyor. Bu yüzden ticaretle ilgilenen birçok kişi ve kurum, ithalat yapmak için gerekenler gibi konular hakkında araştırmalar yapıyorlar.

İthalatın yapılabilmesi için öncelikle ithal edilecek ürünün belirlenmesi ve bu ürünün ithal edilmesinin karşısında yasal bir engelin bulunmaması gerekiyor. Türkiye sınırları içerisinde ikamet eden ve vergi numarası bulunan, tüzel ya da gerçek kişiler ithalat yapabilmektedir. Ayrıca ilk defa ithalat yapacak olan firmaların Gümrük İdaresi’ne kayıt olması da şarttır.

İthalat yapabilmek için gümrük mevzuatları, ithal edilen ürüne göre gerekli koşullar tam anlamı ile sağlanmalıdır. Aksi takdirde ithal edilmek istenen ürünler, gümrükten içeriye alınmayacaktır.

İhracat Nedir?

İhracat, firmaların ürettikleri mal ya da hizmetleri yurt dışı pazarlarına sunması olarak açıklanabilir. Yani, dış ülkelere satış yapmaktır. İhracatın ülkelerin ekonomisine sağladığı en büyük etki piyasalar için gerekli dövizi sağlamasıdır. Özellikle bizim gibi dövize bağımlı olan ülke ekonomilerinde ihracat büyük öneme sahiptir. Ayrıca firmaların, birçok sektörde, yurt içi pazarlarına kıyasla daha yüksek kazanç elde etmelerini sağlamaktadır. Bu yüzden ihracat yapmak isteyen firmalar, ihracat yapmak için gerekenler gibi çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Peki, Türkiye’de ihracat yapmak için ne yapmak gerekiyor?

İhracat Nasıl Yapılır?

İhracat yapmak için şartlar dendiği zaman akla ilk gelen şey ‘İhracatçı Belge ve Ruhsatnamesi’ ne sahip olmaktır. Bu belgeyi alabilmek içinse Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Ayrıca ihracat yapabilmek için İhracatçılar Birliği’ne de kayıt olunması gereklidir. Bu kuruluşlar, ihracat için gerekli belgelerin ve koşulların sağlanması, ihracat için gerekli lojistik ya da pazar gibi ihtiyaçların karşılanması konusunda firmalara destek sağlamaktadır.

Diğer yandan, ithalatta da olduğu gibi bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle ihraç edilmek istenilen ürünün ihracının önünde herhangi bir engel bulunmaması gerekiyor. Ardından gerekli koşulları sağlanması ve mevzuat gerekliliklerinin yerine getirilmesi ile birlikte ihracat yapılabilmektedir.

İhracatı yapılan ürünlere ihraç edilen ürün denilir. Hatta alışverişlerde de sıklıkla kullanılan bir kavramı da açıklayalım. Bildiğiniz gibi bazı ürünlerin satışında ihraç fazlası olduğu belirtir. İhraç fazlası demek, ihraç edilmek için üretilmiş ancak bir sebepten ötürü ihracatı yapılamamış ürün anlamına gelmektedir.

Brüt Takas Nedir? Brüt Takas Neden Uygulanır, Sonuçları Nelerdir?

Previous article

ABD Tahvil Faizleri Fırladı, Dolar Kuru Aniden Yükseldi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi