EkonomiGenel

3D Secure Kapama Nasıl Yapılır? 3D Secure Açma ve Kapama İşlemleri

0

Bugün birçok finansal ve ticari işlem sanal olarak yapılmaktadır. Bir alışveriş işlemi, para transferleri, döviz işlemleri genellikle herhangi fiziksel şubeye gitmektense sanal imkanlarla bankacılık uygulamaları, alışveriş siteleri ve benzeri adresler aracılığı ile yapılabilmektedir. Bu işlemler yapılırken ise tercih edilen ödeme yöntemleri büyük çoğunlukla Visa ya da Mastercard aracılığı ile yapılmaktadır. Kredi kartı ile işlem yaparken 3D Secure şifresi sorulmaktadır. Bazı kullanıcılar devamlı 3D Secure sorulmasından sıkıldıklarından bunu kapamanın yollarını aramakta. Bu yazımızda 3D Secure kapama ve açma işlemlerinin detaylarını anlattık.

3D Secure Nedir?

Müşterilerin ve kullanıcıların sanal alışverişlerinde ve para transferlerinde güvenlik protokollerinin önemi büyüktür. 3D Secure işlemi ise sanal ödeme işlemlerinde tercih edilen güvenlik protokollerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Daha güvenli bir alışveriş deneyimi sunulmasına yardımcı olan 3D Secure işlemi kullanıcılar için ekstra bir güvenlik adımı uygulamasıdır.

Online alışveriş esnasında banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme seçenekleri kullanıldığında güvenli bir şekilde ödeme işlemlerinin tamamlanmasında kullanılan bu adım, birden fazla aşamalı olarak çalışan bir şifreleme mantığına sahiptir. 3D Secure bankaların müşterilerinin iradesine ve isteğine bağlı olarak devre dışı bırakılabilmektedir.

3D Secure Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Sanal ödeme yöntemlerinde Visa ve Mastercard üyelerine fazladan bir güvenlik protokolü oluşturan 3D Secure, banka müşterilerinin ödeme esnasında telefon numaralarına gelen bir şifre ile yapılması esasına dayanmaktadır. Kısacası bir banka müşteri, sanal olarak bir alışveriş sitesinden alışveriş yaptığında, ödeme adımına geldiğinde eğer kredi kartı ya da banka kartı için 3D Secure işlemine onay verip, bu özelliği aktif hale getirdiyse, her alışverişinde bankada kayıtlı olan cep telefonu numarasına bir şifre gönderilmektedir. Alışveriş ödeme ekranında bu şifrenin girilmesi ile ödeme tamamlanarak alışveriş işlemi tamamlanmaktadır.

Cep telefonlarına gönderilen 3D Secure şifreleri tek kullanımlıktır ve ödeme ekranında belirli bir süre içerisinde bu şifrenin girilmesi gereklidir. sanal ödeme yöntemleri esnasında neredeyse herkes tarafından tercih edilen bu güvenlik yöntemi, aktif hale getirildiğinde kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinin, taksit ya da tek çekim/peşin ödeme bilgilerinin yanında bu şifrenin de girilmesini gerektirmektedir.

3D Secure Kapama ve Açma İşlemi

Sanal alışveriş ve işlemler esnasında bazı durumlarda birden fazla ekran ile karşılaşmak kişilerin hızlı işlem yapmasını sıkıntıya sokabilir. Bazı kişiler ise kendi bilgisayarları, yerel ağları ve kişisel sanal güvenliklerinden endişe etmediği için online ödeme güvenlik yöntemi olan 3D Secure özelliğini kapatmayı tercih edebilmektedir. Bu işlemleri merak edenler için 3D Secure Kapatma Nasıl Yapılır?

3D Secure kapama ve açma işlemleri

3D Secure kapama ve açma işlemleri, 3D Secure işlemleri, 3D secure şifresi nasıal alınır

3D Secure Kapama

3D Secure özelliğini kapatmak için banka ya da kredi kartının ait olduğu banka ile doğrudan iletişime geçilebilmektedir. Genellikle bu işlem için bankaların müşteri hizmetleri aranabilir ve 3D Secure işleminin kapatılmasına yönelik talepte bulunulabilmektedir. Bu işlem uygulamaya alındığında 3D Secure, devre dışı kalacak ve online ödemelerde 3d Secure şifresi olmadan ödeme yapılabilecektir.

Bankaların müşteri hizmetleri dışında bir de bazı bankaların mobil uygulamalarında kredi kartı ayarları içerisinde bu özelliğin kapatılmasına ilişkin bir seçenek bulunabilmektedir. Kredi kartı ayarları kısmından 3D Secure şifre işleminin kapatılması seçeneği seçilebilmektedir.

Bu özelliği kapatmanın haricinde ödemelerin 3D Secure şifresi ile yapılmasını istemeyenler için bazı alışveriş sitelerinde seçenek bulunmaktadır. Bu seçenek genellikle ödeme ekranı kısmında taksit ya da peşin ödeme adımlarının ve kart bilgilerinin tanımlanmasının hemen altında yer almaktadır. 3D Secure ile ödemek istenildiğinde ya da bu özelliğin kullanılmaması istenildiğinde, özelliği tamamen kapatmadan bazı sitelerde bu özellik ile de işlem yapılabilmektedir.

3D Secure özelliğinin kapatılmasından sonra yeniden bu şifreyi aktif hale getirmek için banka müşteri temsilciliği ile görüşebilir, mobil banka uygulaması üzerinden bu özellik aktif hale getirilebilmektedir. Bu sayede yeniden şifre ile güvenlik uygulaması özelliği aktif hale gelebilmektedir.

3D Secure Özelliğini Kapatmanın Zararları Nelerdir?

3D Secure, online ödemelerde banka ya da kredi kartı sahibini olası dolandırıcılık ya da yanlış işlemlerden koruyan bir özelliktir. Bazı sitelerin ödeme güvenlik duvarı yeteri kadar güvenli olmadığından alışveriş işlemlerinde dolandırıcılık faaliyetlerinin adresi olunmaması için bu tarz güvenlik adımlarının kullanılması tavsiye edilmektedir. Bankaların müşterilerine sunduğu güvenlik önlemlerinden biri olan 3D Secure işleminin yanında banka tarafından SMS bilgilendirme ya da mobil uygulama bildirimi gibi özellikler de kullanılmaktadır.

3D Secure Şifresi Gelmeme Durumu Neden Olur?

3D Secure ödeme işleminde bankada kayıtlı olan cep telefonu numarasına işlemde kullanılması için bir şifre gönderilmektedir. Bu şifre telefon numarası değişikliği var ise ya da numarada yanlışlık olması durumunda tarafınıza iletilemeyebilir. Bu durumunun haricinde GSM operatör temsilciliği değişikliği durumlarında da bankaya durumun bildirilmesi gerekebilmektedir. Bu iki nedenden kaynaklı olarak 3D Secure şifresi iletiminde sorunlar meydana gelebilmektedir.

Golden Cross Nedir? Golden Cross(Altın Kesişim) Formasyonu

Previous article

NFT Nedir, Nasıl Oluşturulur? NFT Yatırımları Neden Popüler Oldu?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi