Para biriktirmek hem gelir-gider oranınızı dengelemenizi hem de yatırım yapabilmenizi sağlar. Hayallerinizi gerçekleştirebilmek veya zor zamanlarda kullanabilmek adına yapılan kenara köşeye para atma işlemi, birçok kişinin uygulamakta zorlandığı bir konudur. Bu yazımızda sizin için en iyi 10 para biriktirme stratejisi ile para biriktirmenizi kolaylaştıracak ipuçları hakkında detaylı bilgiler paylaştık.
Yazı İçindekiler
1-) Nakit Kullanmaya Başlamak
Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber birçoğumuz kredi kartı kullanmaya başladık. Tek bir tık ile rahatlıkla uygulayabildiğimiz bu ödeme yöntemi, hem para biriktirmeyi zorlaştırıyor hem de daha çok harcama yapmamıza neden oluyor. Nakit kullanmaya başlamak, harcadığınız tutarı daha iyi kontrol etmenize ve birikim yapabilmenize yardımcı olur.
2-) Kumbara Kullanmak
Para biriktirmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken uygulamalardan biri açılmaz bir kumbara almak veya banka tasarruf hesabı oluşturmaktır. Bu sayede biriktirmek istediğiniz parayı kolayca harcamanızı önleyebilirsiniz.
3-) Miktar Belirlemek
Her ay belirli bir miktar belirleyip kenara koymak birikim yapmanızı kolaylaştırır. Örneğin ‘bu ay kumbaraya 500 TL atacağım’ düşüncesiyle yola çıkarsanız, harcamalarınız otomatik olarak şekillenecektir.
4-) İki Kez Düşünmek
Temel ihtiyaçlarınız dışında kalan herhangi bir şeyi almadan önce iki kez düşünün. Mağazadan çıktıktan sonra kendinize ‘bunu almaya ihtiyacım var mı?’ diye sorarsanız, gereksiz şeyler için para harcamaktan kurtulmuş olursunuz.
5-) Bütçe Planlaması
Öncelikle ay sonrasında hafta olarak yapacağınız bütçe planlaması, elinize geçen parayı nereye harcadığınızı görmenize yardımcı olur. Her sabah dışarıda 10 TL’ ye içtiğiniz kahve ayda 300 TL, yılda 3.600 TL yapar. Termos gibi alternatif bir seçenek, bu miktarların cebinize kalmasını sağlar.
Nereye para harcadığınızı ve neden harcadığınızı belirleyip alternatifler üreterek ne kadar kar edebileceğinizi fark etiğinizde, paranızı daha iyi idare edebilirsiniz. Aylık ödenmesi gereken faturaları ve biriktirmek istediğiniz miktarı çıkardığınızda elinizde kalacak olan parayı 4 haftaya eşit şekilde bölebilirsiniz. Bu sayede kendi limitinizi belirler ve dışına çıkmamak için çaba harcarsınız.
6-) Hesap Defteri Tutmak
Gün gün nelere para harcadığınızı yazarak takip edebilirsiniz. Ardından her ay sonu harcamalarınızı yeniden hesaplayın. Bir süre sonrasında hesap defterinize yazmamak adına ihtiyacınız olmayan şeyleri almaktan kaçınmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
7-) Bozuk Para Kutusu Yapmak
Cüzdanınızda, cebinizde veya çantanızın bir köşesinde kalan bütün bozuk paraları koymak için bir kutu oluşturun. Bir haftanın sonunda biriktirdiğiniz bu bozuk paraları normal ihtiyaçlarınız için harcayabilir ve elinizde kalacak kağıt paraları kumbaranıza atabilirsiniz. Kısa bir süre içinde ne kadar ciddi bir birikim yapabileceğinizi gördüğünüzde, bozuk para kutunuz hazine gibi gelmeye başlayacaktır.
😎 Gizli Bölme Yapmak
Cüzdanınızı açtığınızda içerisinde para görmek psikolojik olarak harcayabileceğiniz paranız olduğunu düşünmenize neden olur. Paralarınızın büyük miktarlarını mutlaka cüzdanınızın gizli bölmelerine sıkıştırın. Bu sayede zihninizde ‘param yok bunu alamam’ düşüncesi oluşacak ve harcamalarınız azalacaktır.
9-) Birikimi Dönüştürmek
Para biriktirmenizi kolaylaştıracak ipuçları arasında birikimlerinizi dönüştürmek de yer alıyor. Ay sonunda biriktirdiğiniz miktarı toplu bir yatırıma dönüştürmek hem birikimi harcamayı hem de üzerine ekleme isteğinizi arttıracaktır. Paranızı altın gibi değerli madenlere dönüştürerek biriktirmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Yatırımlarını altın, döviz gibi yatırım araçlarının yanı sıra, borsa, forex, kripto para piyasaları gibi alternatif yatırım araçlarında da değerlendirebilirsiniz.
10-) Kampanyalara Katılmak
Süpermarketler, mobil uygulamalar veya yemek restoranlar müşterilerine her zaman farklı kampanyalar sunarlar. Elde edeceğiniz indirimlerle yemek yiyebilmek, daha sonrasında harcayabileceğiniz 5-10 TL anlamına gelir. Ayrıca internet alışverişi ya da yemek siparişi verdiğiniz uygulamaları telefonunuzdan silerseniz, geri yükleyip üyelik oluşturmaya üşenebilirsiniz.
Para biriktirmenizi kolaylaştıracak ipuçlarını sizlerle paylaştık. Dilerseniz bu konuyu daha iyi kavramak ve para biriktirmenin ve tasarruf etmenin önemine daha detaylı bir açıdan bakmak için tasarruf etmenin yolları başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
Comments