Kuran-ı Kerim ‘’Oku’’ diye başlar. Hz. Ali (ra) der ki; Bana bir harf öğretenin kırk yıl kulu, kölesi olurum. Düşünün, okumak, öğrenmek ve öğretmen daha ne denli kutsal olabilir ki? Peki, öğretene ne demeli? Bugünün çocuklarını, yarının gençlerini, geleceğin yetişkinlerini, iş adamlarını, siyasetçilerini, doktorlarını, mühendislerini yetiştiren öğretmenler, belki de yeryüzündeki en kutsal mesleği icra ediyorlar. Peki, bu denli kutsal bir mesleği icra etmek ve öğretmen olmak için neler yapılmalıdır? Hangi yollardan geçmeli ve nasıl eğitimler alınmalıdır? Öğretmen nasıl olunur? Öğretmen maaşı ve öğretmen olma şartları nelerdir? Çok fazla uzatmadan, tüm bu soruların cevaplarını derleyelim ve birlikte öğrenelim.
Yazı İçindekiler
Öğretmen Nasıl Olunur?
Öğretmen olmak isteyen bir birey, öncelikle ilk, ortaokul ve lise dönemlerinde, bu konuya dair fikirlerini geliştirmelidir. Zira öğretmenlik sonradan karar verilebilecek bir meslek değildir. Eğitiminizi iyi puanlar ile sürdürmek ve mezun olmak dışında, öğretmen olabilmek için üniversitede eğitim fakültesini bitirmeniz gereklidir. Bu fakülteden alınabilecek olan Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği gibi bölümlerin diplomaları, öğretmen olabilmek için yeterli olacaktır. Ancak, tek başına bir diploma, öğretmen olmanız için ne yazık ki yeterli olmuyor.
Üniversiteyi bitirip diplomanızı almış olmanıza rağmen, bir de atama beklemeniz gerekiyor. Üstelik, atama almanız ve kadrolu bir öğretmen olarak göreve başlamanız için KPSS’ye girmek, başarılı olmak ve ardından da mülakat yolu ile seçilmek gerekiyor. Bu süreci kısaca değerlendirecek ve maddelendirecek olursak, öğretmen olmak için sırasıyla;
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak
- KPSS sınavına girerek 80 ve üzeri puan almak (95 üzeri daha şanslıdır)
- Mülakatı verebilmek
- Atamada isminizin açıklanması
Bu adımlardan sonra, sizler de öğretmen olabilirsiniz.
Öğretmen Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Öğretmen olmak için belirli şartların bir araya gelmesi gerekiyor. Bu şartlar;
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinden elde edilmiş 4 yıllık bir eğitim fakültesi diploması
- Öğretmenlik stajının tamamlanması
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Kamu haklarından mahrum edilmemiş olmak
- Erkek öğretmen adayları için askerlik ile ilişkisi bulunmamak
- Yüz kızartıcı herhangi bir suçtan hüküm giymiş olmamak
- Alkol ve uyuşturucu gibi istenmeyen madde kullanımı gerçekleştirmemek, bu gibi bir sebepten tedavi görmüş olmamak
- Öğretmenlik mesleğine hak kazanıp, sonrasında çıkarılmış olmamak
- En az lisans mezunu olmak
- Eğitim fakültesi mezunu değilse, pedagojik formasyon eğitimi almış olmak
- KPSS sınavından yeterli puan almış olmak
- Mülakatlarda başarı göstermiş olmak
Bu şartları yerine getirmiş olan bireyler, devlette kadrolu olarak öğretmenlik görevini yerine getirebilir ve mesleğe başlayabilirler.
Güncel Öğretmen Maaşları
2020 yılı ikinci dönem zamları ile birlikte, devlette kadrolu olarak vazife alan öğretmenlerin maaşları, meslekteki tecrübelerine göre değişmektedir. Öğretmen olmak sureti ile elde edilen aylık kazançlar;
- 5 ile 10 yıl arası hizmet gösteren öğretmenler – 4.314,00 TL
- 11-15 yıl arası hizmet gösteren öğretmenler – 4.676,00 TL
- 16-20 yıl arası hizmet gösteren öğretmenler – 5.025,00 TL
- 20 yıldan fazla süredir öğretmenlik yapanlar – 5.211,00 TL
Öğretmenler, her 6 ayda bir zam almakta olup, öğretmen maaşlarının belirlenmesine dayalı kanun, 657 sayılı devlet memurları kanununda yer almaktadır.
Emekli Öğretmen Maaşları
2020 yılının ikinci yarısında gelen zamlarla beraber güncel emekli öğretmen maaşı 3 bin 272 liradan, 3 bin 365 liraya yükseltilmiştir. Bu maaş elbette ki yeterli olmamaktadır. Ancak Türkiye şartlarında asgari ücretin hemen hemen 1000 lira üzerinde olan bu tutar ile ek iş yapmaya ihtiyaç duymadan yaşayan bir çok öğretmenimiz mevcuttur.
Umarız ilerleyen zamanda hem öğretmenlerimiz, hem emekli öğretmenlerimiz hem de tüm iş kolları için daha güzel ve daha alım gücü yüksek maaş tutarları bizleri bekliyor olur. Bir başka önemli meslek dalı da doktorluk, dilerseniz güncel doktor maaşları konumuza da göz atabilirsiniz.
Comments