Genel

E-Haciz Nedir? E-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır

0
E-Haciz Nedir? E-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır

Banka hesaplarına haciz koyulması birçok borçlunun kafasını kurcalayan en önemli soru işaretlerinden biridir. Ülke ekonomisinin uzun süredir kötü bir şekilde ilerleyiş göstermesi sebebi ile borçlu kişilerin sayıları da git gide artmaktadır. Ödeme süresi geçmiş olan borçlar için uygulanan haciz işlemi son zamanlarda çıkan kanun değişiklikleri sebebi ile elektronik ortamlarda gerçekleşmeye başlamış durumdadır. Bu şekilde bir işlem yapıldığında vadesi geçmiş borçlarınız sebebi ile banka hesaplarınıza bloke koyularak borçlarınızın tahsil işlemi bir nevi zorla gerçekleştiriliyor. E-haciz nedir? E – haciz sorgulaması nasıl yapılır? ve hesaba koyulan e – haciz nasıl kaldırılır gibi soruların cevaplarını bu yazımızdan bulabileceksiniz.

E-Haciz Nedir?

Elektronik haciz olarak bilinen e – haciz, vadesi geçmiş fakat halen daha ödemesi yapılmamış olan borçlarınızın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından haciz işlemi uygulanarak borçların kolay yoldan tahsil edilmeye çalışılmasıdır. Kanunlarca belirlenmiş olan haciz sistemi 6183 sayılı kanunun 62. Maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde uygulanmaktadır.

E – haciz uygulamasında borçlu kişinin borçlarının tamamını ödemesini sağlamak için aktif olarak kullanmakta olduğu banka hesaplarının tümüne haciz işlemi gerçekleştirilir. Yani daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse banka hesabına bloke koyulur. Bu bloke uygulaması sebebiyle banka hesabınızda bulunan Türk lirası, altın, döviz gibi birçok hizmetede erişiminiz engellenmektedir. Borçlu kişinin bloke koyulacak hesapları bono, çek, tahvil gibi hesaplarıda kapsamaktadır. Banka hesaplarında bulunan blokenin kaldırılması için Gelir İdaresi Başkanlığının belirttiği miktarda ödeme yapılması veya tamamının ödenmesi gerekmektedir.

E-Haciz Süreci Nasıl İşlemektedir?

Bu süreç tamamen borçlu kişinin belirli kurumlara ve kuruluşlara olan borçlarını ödememesi durumu ile başlamaktadır. Ödenmeyen borçlar vergi dairesine yönlendirildiğinde süreç tamamen işleyiş kazanmaktadır. Vadesi geçen borçlarının ödeme tarihinin üzerinden uzun bir süre geçerse 7 gün içinde borçlarının tamamını ödemesi veya sahip olduğu mal beyanını iletmesi için tebligat gönderilmektedir. Vergi dairesi bu 7 günlük süre içerisinde borçlunun, borcunu yapılandırmasına, taksitlendirmesine ve toplu bir şekilde ödeme yapmasına imkan sunmaktadır.

Vergi dairesi aracılığı ile bildirim gönderilmesi sonrasında 7 gün içerisinde gerekli işlemleri gerçekleştirmezseniz banka hesaplarınıza e – haciz işlemi uygulanacaktır.

E – haciz sürecinin gerçekleşme aşamalarını belirtmek gerekirse; ilk olarak borçlunun borç ve kimlik bilgileri vergi dairesine aktarılmaktadır. Bunun ardından Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından borçlunun tüm borçlarının hesaplaması yapılır. Son aşama ise, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından borçlu kişinin kullandığı tüm bankalara bildirim gönderilir ve banka hesaplarına bloke koyulur.

E-Haciz Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Borçlu kişinin ismine düzenlenmiş olan e – haciz bilgisine ulaşmak için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi ve e – devlet kanalını kullanabilirsiniz. E – devlet üzerinden haciz sorgulaması yapmanız için sistem içerisinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı bölümüne giriş yaparak “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” sayfasına gitmelisiniz.

Eğer sorgulaması yapılan kişinin herhangi bir bildirisi bulunuyorsa bu kanal üzerinden bu bildiriye ulaşabileceksiniz.

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

Haciz işlemi uygulanmadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gönderilen 7 günlük süre içeren bildiri ile toplu ödeme yaparak, taksitlendirerek ve yapılandırarak e – haciz kaldırma işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Eğer bu süre geçtiyse ve banka hesaplarınıza bloke koyulduysa borcunuzun tamamını ödeyerek veya borçlarınızı taksitlendirme yoluna başvurarak banka hesaplarınıza uygulanmış olan e – haciz işlemini ortadan kaldırmanız mümkündür. E – haciz işlemi ile gayrimenkullere haciz uygulanabildiği için borcunuzu taksitlendirmeniz durumunda hem gayrimenkulleriniz üzerinde hem de bankanız üzerinde bulunan hacizler borçlarınızın tamamı ödenene dek kaldırılmayacaktır.

Kısa Sürede Kredi Başvurusu Yapmak Kredi Notunu Etkiler mi?

Previous article

Para Olmadan Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Önerileri

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel