Ekonomi

ALES Puanı Nasıl Hesaplanır? 2020 ALES Puan Hesaplaması

0
ales puan hesaplaması
ales hesabı nasıl yapılır, ales puanı nasıl hesaplanır

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. Bu sınava katılım için bir lisans programından mezun olmuş olmanız ya da bir lisans programında kayıtlı olarak eğitim görüyor olmanız yeterlidir. Bu şartları yerine getirebilen bireyler, ALES sınavına girebilmektedirler. Yurt dışında yaşayan ve Türkiye’de ALES sınavına katılmak isteyen bireyler ise öğrenim gördükleri üniversiteyi ispat edebilmek adına ‘’Denklik Belgesi’’ alarak sınavlara katılma hakkına sahiplerdir.

ALES, ÖSYM takvimi ile belirlenen tarihlerde, her yıl bir defa gerçekleştirilebilen bir sınavdır. Başvurular, her yıl Şubat veya Mart ayları içerisinde gerçekleştirilirken, sınavlar ise genellikle yıl içerisinde Mayıs Ayı içi dönemlerde gerçekleştirilir. Sınavda, 50’si sözel ve 50’si ise sayısal olmak üzere toplam 100 soru bulunurken, sınav süresi ise 150 dakikadan belirlenmektedir. Peki, ALES puan hesaplaması nasıl yapılır ve verdiğiniz cevaplar üzerinden kaç puan alabileceğinizi nasıl öğrenirsiniz? İşte cevaplar.

ALES Sınav Süreci ve Soruları

ALES’e kayıt olmak isteyen, bunun için gerekli olan lisans öğrenci belgesi, lisans diploması ya da denklik belgesine sahip olan bireyler, her yıl Şubat Ayı sonları ya da Mart Ayı ortalarında belirlenen başvuru süreci boyunca, ilgili iki tarih arasında ALES başvuruları gerçekleştirebilirler. Gerçekleştirilen ALES başvurusu neticesinde, sınav için yayınlanmış olan tarihi bekleyen adaylar, bu süreçte sınava hazırlanmakta özgürdürler. Dileyenin bireysel, dileyenlerin ise kurs alarak hazırlanabileceği sınav, toplamda 100 sorudan oluşur. ALES’te 50’si sözel ve 50’si sayısal alanda olmak üzere, 100 sınav sorusundan toplamda 55 puan alanlar başarılı sayılmaktadır. Ek olarak, doktora ve de sanatta yeterlilik programları gibi lisansüstü alanlara katılmak isteyenler ise en az 80 puan almak durumundalar. Ayrıca ALES sonuçları, 2 yıl süre ile geçerliliğini korur.

ALES Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

ALES puan hesaplaması, sözel, sayısal ve eşit ağırlık olarak farklılık göstermektedir. Hesaplamada cevaplanan sorulara göre, bölümünüz için değişen hesaplamalar ise şu şekilde yapılmaktadır;

ALES Sözel Soru Puanları – Sözel 0,75 – Sayısal 0,25

ALES Sayısal Soru Puanları – Sayısal 0,75 – Sözel 0,25

ALES Eşit Ağırlık Soru Puanları – Sözel 0,50 – Sayısal 0,50

Ağırlıklı Puanlar üzerinden yapılan hesaplamalara göre sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarında yapılacak hesaplamalarda, testlerin sonuçlarına göre AP hesaplaması şöyle yapılır;

Sayısal AP (Sayısal Ağırlıklı Puan Hesaplaması) Sayısal-1 SP 0,35 / Sayısal-2 SP 0,35 / Sözel-1 SP 0,30

Sözel AP (Sözel Ağırlıklı Puan Hesaplaması) Sözel-1 SP 0,40 / Sözel-2 SP 0,4 / Sayısal-1 SP 0,2

Eşit Ağırlık AP (Eşit Ağırlıklı AP Hesaplaması) Sayısal-1 SP 0,40 / Sayısal-2 SP 0,20 / Sözel-1 SP / 0,40

Bu veriler ışığında, ALES Puan hesaplama formülü ise alınan ALES Puanı = 70+30[2(AP-X)-S]:2(B-X)-S olarak bilinmektedir. Formülde yer alan X Ağırlıklı puanın ortalaması, S Ağırlıklı puanların standart sapması, B ise ağırlıklı puanların en büyüğü anlamına gelir.

ALES Kazananlar Nerede İstihdam Edilir?

ALES’e katılıp, belirlenen kriterleri sağlayarak sınavı başarı ile tamamlayanlar, üniversitelerde istihdam edilebilmekte veya lisansüstü programlara katılabilmektedirler. Amacı Akademik Personel ve uzman kazandırmak olan bu sınav neticesinde, öğretim üyesi, uzman, uzman çevirici, eğitim ve öğretim planlamacısı, okutman gibi pozisyonlarda istihdam edilebilmeniz mümkün. Elde edilecek olan ALES puanı, toplamda 2 yıl geçerliliğini korumakta ve hem istihdam hem de lisansüstü programlar için bu süreçte başvuru için kabul görmektedir. Üniversitelerde araştırma görevlisi olmak için ALES’den minimum 70 puan almak gerektiğini de hatırlamamızda fayda olacaktır.

Araştırma Görevlisi Olmak, Şartları ve Maaşları

Previous article

Avukat Olmak, Güncel Avukat Maaşları

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi