GenelGüncelYatırım

Hisse Blokajı Nedir, Nasıl Yapılır? Hisse Blokajı Ne İşe Yarar?

0
hisse blokajı nedir
hisse blokajı nedir, nasıl yapılır

Birikim ve kaynaklarını farklı yatırım araçları üzerinden değerlendiren bireyler için yatırımların zarar etmemesi ve güvenilir bir şekilde kazanıma devam etmesi neredeyse hemen herkes tarafından paylaşılan bir istektir. Bu istekle beraber yatırımcıların elinde bulundurdukları yatırım araçlarına dair önleyici ve güvenilir bazı önlemleri almaları kaçınılmadır. Bu önleyici tedbirler, yatırımın zarar etmesine engel olabileceği gibi bazı yatırımcıların göze alabileceği kardan zarar etme durumunun bile önüne geçme durumuna olanak tanımaktadır. Yatırımcıların, kazanım ve birikimlerini değerlendirme yöntemlerinden olan hisse blokajı bu tedbirler arasında yer almaktadır. Yatırımlarını borsa ve hisse senetleri üzerinde değerlendiren yatırımcılar için hisse blokajı nedir ve hisse blokajı nasıl yapılır detayları ile ele aldık.

Hisse Blokajı Nedir?

Yatırımcılar, genellikle tek bir yatırım aracı üzerinde birikim ve kaynaklarını değerlendirmez. Birden fazla yatırım aracı üzerinde değerlendirilen kaynakların portföy yönetimi ile bu kaynakların zarar etmemesi yatırımcıların temel beklentileri arasında yer almaktadır. Bu nedenle farklı borsa piyasalarında işlem gören hisse senetlerinin bazı istisna dönemlerde sert fiyat hareketleri, yatırımcıların bir sonraki hamlelerini görmelerini ve bu konuda karar almalarını zorlaştırabilmektedir. Bu gibi durumlarda tercih edilebilen hisse blokajı zarardan kaçınmak ve kaynağın erimemesi adına önemli bir önleyici tedbir olarak ele alınmaktadır.

Hisse senetlerinin güvenliği açısından değerlendirilebilecek olan hisse blokajı yatırımcı blokajı olarak da bilinebilir. Bu türden bir işlem, yatırımcının MKK’da bulunan hisse senetlerine bloke işlemi uygulayarak, ilgili hisse senetlerini kendisinden ya da kendi iradesinden başka bir kuruluşun kullanılmasını engellemek için uygulanan bir sistemdir.

Doğrudan yatırımcının sahip olduğu kendi hisseleri üzerindeki işlem yetkisi ile ilgili olan bu blokaj durumu, yatırımcı emir vermediği sürece pasif durumdadır. Yatırımcı, hisse senetleri üzerinde blokaj uygulamaz ise hisseler blokajsız haldedir.

Hisse blokajı nedir sorusunun cevabı kısaca; herhangi bir aracı kurum üzerinden alınan hisse senedinin, blokaj uygulanmaması halinde, ilgili kurumun hisse senedi üzerinde al ya da sat işlemlerini hisse senedinin asıl sahibinin emri olmadan işlem yapılması olarak açıklanabilmektedir.

Hisse Blokajı Ne İşe Yarar?

Yatırımcıların sahip olduğu yatırım araçlarından olan hisse senetleri ile ilgili önleyici bir tedbir olan hisse blokajı yatırımcının olası zarar durumundan kaçınmasını ve ilgili hisse üzerinde kendi iradesi dışında bir işlemin yapılmasını engelleme yöntemidir. Hisse sahibinin izni ve iradesi olmadan yapılamayacak olan açığa satış işlemi, ilgili hisselerin asıl sahibinin elinde olmayan hisselerin satılıp vade sonunda da bu hisseleri sahibine teslim etme işlemi olarak tanımlanmaktadır.

Blokaj işlemi her yatırımcı için makul düzeyde uygun olmayabilir. Genellikle günlük al ya da sat işlemi yapmayan, günlük trade eyleminde bulunmayan yani orta ve uzun vadeli yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Yatırımcıların önleyici tedbiri olan blokaj işlemi, yatırımcı vizyonuna ve ilgili hissenin durumuna göre karar verilip uygulanabilmektedir.

Hisse Blokajı Nasıl Yapılır?

Sahip olduğu yatırım araçlarından olan hisse senetleri üzerinde blokaj işlemi uygulanabilmesi için bilinmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar arasında hisse blokajı nasıl yapılır konusu yer almaktadır. Hisseler üzerinde bir blokaj işleminin yapılabilmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu yani MKK’nın e-yatırımcı arayüzüne giriş yapılarak ilgili hisse senedi üzerinde blokaj emrinin verilmesi gereklidir.

Blokaj işlemi için dikkat edilmesi gereken bir diğer detay bilgi ise hisselere konulacak olan blokaj işleminin saat ve zaman aralığıdır. Blokaj işlemi, 23.00 ile 08.00 aralığında gerçekleşmektedir. Ancak yatırımcıların bu saat aralığında sisteme girip işlem yapma durumunun olmaması ihtimaline karşılık, yatırımcı blokaj emri için bir düzenleme yapılmıştır.

Gün içerisinde herhangi bir saat aralığında sisteme girip blokaj emri veren yatırımcının blokaj emri, 23.00 ile 08.00 aralığı için işleme alınmak üzere kaydedilmektedir. Bu sayede ilgili saat aralığına gelindiğinde hisse senetlerine blokaj işlemi konulmaktadır.

Hisse blokajı uygulayan yatırımcılar ya da daha önce bu işlemi gerçekleştirmemiş olan kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise hisse blokaj kaldırma konusudur. Hisse senedi üzerinde verilen blokaj emrinin kaldırılması işlemi ise oldukça kolay ve birkaç adımdan oluşan bir işlemden ibarettir. Hisse senedi üzerindeki blokaj emrinin kaldırılması ya da blokaj işleminin geçersiz kılınması için günün herhangi bir saat diliminde aynı giriş işlemlerinin yapılarak kaldırma emrinin verilmesi yeterli olmaktadır. Bu şekilde blokaj emri kaldırılmış olacaktır.

Süper Trend İndikatörü Nedir? Kullanımı ve Yorumu Nasıl Yapılır?

Previous article

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Nedir? ÜFE Nasıl Hesaplanır? 2022

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel