EkonomiGenelPiyasalar

FED Nedir, Fed’in Görevleri ve Piyasalara Etkileri Nelerdir?

0
Fednedir, fedin görevleri
FED Nedir, piyasayı nasıl etkiler?

FED nedir? FED’in görevleri nelerdir? Ekonomi piyasalarını etkileyen, yön veren bu soruların cevabı müthiş derecede önem kazanmıştır.

FED Nedir? Ne Zaman Kurumuştur?

FED, 23 Aralık 1913’te kurulan Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankası konumundadır. Merkezi Washington’da bulunan bankasının günümüzdeki başkanı ise  Jerome Powell’dır . 1929 krizinden sonrasında büyük bunalım yaşayan Amerika yetkilileri FED sistemine geniş yetkiler verdi. Merkez bankaları bağımsız hareket etme yetkisi kazandı. Merkez bankasına hükümet müdahale edemez yani özgür hale geldi. Yakın geçmişte en bilinen eski FED başkanları Ben Bernanke ve Janet Yellen olarak gösterilebilir.

FED’in bu kadar önemli olmasının sebebi Amerikan para politikalarını yönetiyor olması. FED Amerika para piyasalarını yönetmekte ve üretmektedir. Üreticinin ve tüketicinin dengesini sağlayabilmek onların ortak değerlerini korumak için kurulmuş bir bankadır.

Doların birçok ülkede en çok kullanılan para birimi olmasından dolayı pek çok ekonomiste göre FED dünyanın en güçlü finans merkezlerinden biridir. Hatta en güçlüsüdür. Ancak son yıllarda pek çok Avrupa ülkesinin Euro kullanımında ısrarcı olmasıyla Dolar ve Amerikan Birleşik Devletleri bir miktar güç kaybına uğramıştır.

FED’in Görevleri Nelerdir?

Fed’in görevleri nelerdir? FED’in görevlerini listeleyecek olursak:

  • Amerikan Merkez Bankası piyasaya para sunar. Para ihtiyacında para aktarımında bulunur.
  • FED, ekonomik kriz dönemlerinde ülkenin acil para ihtiyacı oluştuğunda ülkenin nakit ihtiyacını karşılayabilir.
  • FED uzun vadeli planlamalar yapar ve planlar doğrultusunda uygulamalarda bulunur.
  • Fiyat sürekliliğini sağlamada etkin rol oynar.
  • Bankalar arasında fon aktarımlarını sağlamakta görevlidir.
  • Bankalara kısa vadeli borçlar verir.
  • Piyasada mevcut para hacmini ve kredi hacmini tespit ve analiz eder.
  • Madeni ve kâğıt para basımı ve dağıtımından sorumludur.
  • Piyasanın kredi ihtiyacını karşılar.
  • Piyasa ekonomisinin beklentilerini analiz eder, tespit eder ve eksiklerini giderir.
  • Güvenli ve sorunsuz bankacılık anlayışı sunar

FED’in kararları piyasaları nasıl etkiler?

FED’in kararları piyasaları nasıl etkiler? Amerika, Çin Halk Cumhuriyeti ile beraber dünyanın en kuvvetli ekonomilerinin ilk sırasında yer alıyorlar.. Bunda Merkez Bankaları Sisteminin uyguladığı para politikalarının oranı oldukça yüksektir.

FED’in öncelikli görevlerinden biri piyasaya para sunmaktır. Bazı dönemlerde piyasanın para ihyaticanı karşılar Merkez bankası bunu da  ülkede ticaret ve iç turizmin canlanması için yapar. Piyasaya soktuğu nakit para sayesinde piyasayı canlandırır ve borsa da olumlu yönelimlere neden olur.

Fed Amerika’nın yani dünyanın en büyük ekonomik gücünün para politikalarını yönetir.  Fedin almış olduğu kararlar piyasaları direk etkiler. Dolar dünya çapında geçerli bir para birimidir. Dolayısıyla FED’in almış olduğu her türlü karar Dünya piyasalarını doğrudan etkilemektedir. FED’in alacağı kararlar ve uygulamak isteyeceği politikaları Dünya piyasaları yakından takip eder ona göre hamleler yaparlar.

ABD Merkez Bankasının aldığı kararlar sadece dolar fiyatını etkilemez. Petrol, altın, mısır, kripto para birimleri gibi bir çok finansal enstrümanın eğerini etkiler.

Para basma yetkisini elinde tutan FED basmış olduğu paranın ne kadarını piyasaya süreceği ile alakalı planlama yapar. Doların piyasada uzun vakit kalması krizlere yol açabilir. Büyük krizlerin meydana gelmesinde veya engellenme yolunda hareketlerde FED para politikası belirleyici ana etkendir.

FED’in faiz arttırmasıyla diğer ülkelerde dolara olan talip artmaktayken. FED’in faiz indirimine gitmesiyle dolara ödenen gecelik faizlerde düşeceği için dolara olan talep azalacaktır.

ABD Doları rezerv para birimi olduğundan, FED’in aldığı her karar tüm dünyada etkiye neden olabilir. Dünya ekonomilerini etkileyen FED bu sebeple ihtiyatlı kararlar almak durumundadır. Para politikası ve faiz politikasını yeterince şeffaf tutmaya çalışan ABD Merkez Bankası 2021 yılı itibari ile faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede tutmaktadır.

Forex Sinyalleri İle Para Kazanmak Mümkün mü? Nasıl Kullanılır?

Previous article

1 Ons Kaç Gram Altın Eder? 1 Ons Kaç Grama Eşittir? (Detaylı Anlatım)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi