Dünyanın en karizmatik mesleklerinden birisi, kuşkusuz avukatlık mevkiidir. Avukat kelimesinin anlamı, hak, hukuk ve yasalar çerçevesinde, bireylere yol gösteren, bireylerin haklarını savunan, mahkemeler ve devlet kurumları nezdinde, bireylerin çıkarını koruyan ve bunu meslek edinen kimselerdir. Elbette bu meslek, yasalar çerçevesinde belirlenmiş, anayasada ön görülmüş ve kanunlaşmış hükümler gereği icra edilmektedir. Peki, bu denli önemli bir mesleğe adım atmak için neler yapmak gerekir? Dileyen herkes Avukat olabilir mi? Avukat olmak zor mu? Nasıl Avukat olunur? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve bonus olarak güncel avukat maaşları adlı özel bir parantez açtık. İşte Avukatlık mesleği ile ilgili bilinmeyenler.
Yazı İçindekiler
Nasıl Avukat Olunur?
Türkiye ve dünyada avukat olmanın şartları, nispeten aynıdır. Ülkelerin hukuk fakültelerinde alınan eğitim ve yaşanan süreç dışında, neredeyse hiçbir fark bulunmaz. Son derece kutsal olan ve insani hakları savunan bu özel meslek için birbirinden farklı zorlukları aşmak ve buna göre hareket etmek gerektiğini de unutmamak gerek.
Avukat olmak istiyorum demek, Avukat olabilmeyi gerektiren ya da sağlayan bir durum değil. Avukatlık mertebesine erişebilmek üzere uzun yıllar eğitim almak zorunda olduğunuzu ve mesleğe başladığınızda dahi sürekli okumanız gerektiğini unutmamalısınız. Zira yeri geldiğinde anayasal hakların değiştiği, yeni kanunlar ve uygulamaların yürürlüğe girdiği haklar ve hukuklar, sürekli olarak güncellenmekte ve buna bağlı olarak tüm mevzuat değişmektedir.
Bugün, Avukat olabilmek üzere yola çıkan bir birey, öncelikle 4 yıllık bir hukuk fakültesini bitirmelidir. Mezuniyetiniz sonrası, bir avukatlık bürosunda en az 1 yıl stajyer olarak çalışmanız gerektiğini de unutmayın. Stajyer olarak görev aldığınız büroda, en az 5 yıl deneyimli bir avukat ile çalışıyor olmanız da cabası. Stajınızı bitirdikten sonra ise Türkiye Barolar Birliği’ne başvuru yapıp, staj belgenizi ibraz etmeniz ve baro araştırması sonrasında göreve layık görülmeniz durumunda, avukatlık ruhsatınızı alabilirsiniz.
Avukat Olmak için Gerekli Olan Şartlar
Avukat olmak üzere hukuki ehliyetinizin elinizde olması ve avukatlık mesleğine engel olan herhangi bir zihinsel probleminiz olmaması, en temel şarttır. Bir başkasının hayatı ile ilgili en ufak bir kararda dahi bu tür bir problem yaşanması, başkalarının hayatını karartmak için oldukça yeterli bir sebep olsa gerek. Bu sebeple de birçok şarta bağlı olan Avukatlık mesleğine ulaşabilmek için aşağıda yer alan kriterleri sağlayabilmeniz gerekiyor;
CMK Avukatlığı için gerekli olan şartlar;
CMK, yani ceza mahkemelerinde kendi adınıza görev yapmak ve bu suretle görev ifa etmek üzere ihtiyaç duyulan şartlardan ilki, CMK eğitim sertifikası almaktır. Sertifika alma işlemi sonrasında, Barokart kimlik kartları ile birlikte, sisteme kayıt olmanız ise ikinci şart oluyor. CMK uygulaması neticesinde tarafınıza otomatik dava atanıyor ve süreç içinde yaşananlar neticesinde ödül veya ceza puanları ile derecelendiriliyorsunuz.
Bilişim ve Banka Avukatı olmak için gerekli olan şartlar;
Banka ve bilişim avukatı olmak isteyen avukat adayları, internet ve bilişim sistemleri ile işlenen suçlar konusunda uzmanlaşıyor ve bu alanda gerçekleştirilen davalara, hukuki anlaşmazlıklara bakıyorlar. 4 yıllık bir hukuk fakültesi mezunu olmanız, TC vatandaşı olmanız, taksirli suç cezası işlememiş ve ceza almamış olmanız, başka herhangi bir kamu veya özel sektör kurumu ile çalışmıyor olmanız, yazılı sınav ve sözlü mülakattan yeterli not almış olmanız, gerekli olan şartlar arasında.
Kamu Avukatı Olmak için gerekli olan şartlar;
Kamu avukatı olmak, avukatlık mesleğinde gerçekleştirilebilecek olan diğer seçenekler arasındadır. 657 sayılı kanun (memurlar kanunu) içerisinde yer alan 48. Madde gereğince belirlenen şartları taşıyor olmanız şartlardan ilki. Yükseköğretim kurulunca kabul gören hukuk fakülteleri ya da yurt dışında hukuk fakültesi mezunu olmuş olmanız durumunda denklik belgesi ibraz edebilmeniz, Avukatlık ruhsatınızın elde edilmiş olması, son olarak da KPSS, KPSSP3 kategorisinde en az 70 puan almış olmanız da kamu avukatı olma şartları arasında yer alıyor.
Avukatlığın Gizli Silahı
Avukat olmak isteyen bireyler için yazılı olarak kanunlaştırılmamış ya da belirtilmemiş olması, bu alanda her şartı sağlayanın başarılı olacağı anlamını taşımıyor. Yapmak istediğiniz meslek, birilerinin hayatını konu edinen ve hakkını savunan bir iş ile ilgili olunca, kanunen gerekli olan şartlar arasında bulunmasa da mesleği icra etmek üzere en önemli ve en gizli silahınız, kuşkusuz hitabet ve ikna kabiliyetidir. Her avukat, mevzuat ve kanunları iyi derecede biliyor olmasına karşın, ikna ve delil gösterme kabiliyetine sahip, bununla birlikte iyi derecede hitabet yeteneği olan bir avukat, çoğu zaman durumun üstesinden gelebilir. Bu sebeple, Avukat olmak için bu özelliğe sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Aksi durumda, başarı oranı düşük bir avukat ile kimse çalışmak istemeyebilir.
Güncel Avukat Maaşları
2020 Güncel avukat maaşları, kişinin hangi kurum veya kuruluşta çalıştığına göre değişiklik gösterebiliyor. Avukatların birçoğu, günümüz itibari ile kendi adlarına hukuk bürosu kurup, bu şekilde çalışmayı daha olumlu görürken, bir kısım avukatlar ise kamu, banka, bilişim, CMK avukatı olarak yoluna devam etmek isteyebiliyorlar. Tüm bu durumlar, avukatların birbirlerinden farklı maaş ve gelirler kazanmasına sebep olabiliyor. Avukatlık mesleğinde aylık geliri etkileyen bir diğer unsur ise alınan ve görülen dava sayısı. Bu sebeple meslek ile alakalı kesin bir gelir ve maaş söylemek, pek doğru olmayabiliyor. Ancak, günümüz itibari ile güncel avukat maaşları, kamuda 5.457 TL ile 6.176 TL arasında değişirken, özel sektör ve serbest Avukatlık sürecinde bu tutar çok daha yukarılara tırmanabiliyor. Hukuk fakültesi mezunları avukatlık dışında farklı mesleklerde yapabilmekteler. Bunlardan bir tanesi de araştırma görevlisi olarak üniversitelerde kalmak. Yine hukuk fakültesi mezunları hakimlik sınavlarına da girebilmekteler.
Comments