Üniversite öğrencilerinin bir kısmı, eğitim gördüğü üniversite kurumunda hayallerini ve gelecek hedeflerini çoktan belirlemiş ya da belirlemek üzerelerdir. Üniversitede iken birçok insan, araştırma görevlisi ya da öğretim üyesi olma hayallerini dillendirirken, buna şahit olmak zor olmasa gerek. ‘’Etrafınızda Araştırma Görevlisi olmak istiyorum’’, ‘’Araştırma görevlisi olarak üniversitede kalmak istiyorum’’, şeklinde hayallerini dillendiren bu insanları gördüğünüzde ise aklınıza ‘’Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları Nelerdir?’’ gibi sorular gelebilir. İşte Araştırma Görevlisi olabilmek için gerekli şartlar ve araştırma görevlisinin kazanabileceği maaşlar ile ilgili derlediğimiz o detaylar.
Yazı İçindekiler
Araştırma Görevlisi Nedir?
Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında istihdam edilmiş ve kurumlarca yapılan araştırma, deney, inceleme gibi işlemleri yürüten, takip eden, bu işlemleri yerine getirebilmek amacı ile yapılan sınavda başarılı olmuş bireylerden oluşur. Bir araştırma görevlisi, istihdam edildiği kurum tarafından, görevine uygun şekilde istenen tüm görevleri yerine getirir.
İlk defa Araştırma Görevlisi olmak üzere istihdam edilen kişiler, bir yıl süre ile asistan olarak lanse edilmekte ve asil olarak istihdam edilmemektedirler. Bu süreçte, genel olarak bir profesör, doçent vb. üniversite hocalarının asistanlığını yapar ve bu şekilde çalışırlar. Bir yıllık sürecin ardından, kalıcı olarak bu göreve layık görülen bireyler ise üniversite Araştırma Görevlisi olarak çalışmalarına devam ederler.
Araştırma Görevlisi Olmak?
Üniversite mezunlarının bir kısmı, mezun olmadan önce aynı üniversitede kalmak ve bulundukları kuruma hizmet etmek isteyebilirler. Bunu sağlamanın en kolay yolu ise Araştırma Görevlisi olmaktan geçiyor. Araştırma Görevlisi olmanın şartlarını yerine getiren bireyler, bu sayede öğrencisi oldukları kurumda, bir süre sonra çalışma şansı elde eder ve hayallerine kavuşabilirler. Peki, Araştırma Görevlisi nasıl olunur?
Tez, araştırma, inceleme, deney ve benzeri görevleri ifa etmek üzere görevlendirilen Araştırma Görevlileri, ister kendi üniversitelerinde, isterlerse de farklı üniversitelerde istihdam edilebilirler. Bunu sağlamak için ilk şart ise ALES sınavından başarılı bir not alabilmektir. Araştırma Görevlisi olabilmek için gerekli olan ALES başarı puanı ise minimum 70 puandır.
ALES’ten alınabilecek 70 veya daha yüksek bir başarı puanı neticesinde, lisansüstü yapma şansı elde edecek olan Araştırma Görevlileri, bu süreç boyunca istihdam edildikleri üniversite için çalışmakta hem lisansüstü eğitimlerini yapabilmekte hem de hayallerine kavuşabilmekteler. Elbette bunu sağlamak için tek şart, ALES başarı puanı değildir.
Araştırma Görevlisi Olma Şartları
Araştırma Görevlisi olmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. ALES, bu şartları sağlamanın yalnızca bir basamağıdır. Bu basamak dışında da atılması gereken adımlar ve şartların sağlanması oldukça önemli. İşte 2020 Araştırma Görevlisi olma şartları;
- ALES sınavına girmek, sınavdan en az 70 ile 100 arası bir puan almak
- Araştırma görevlisi ilanına başvuru sürecinde 35 yaşını geçmemiş olmak
- Yabancı Dil Sınavına girmek ve bu sınavdan en az 50 puan almak
Tüm bu şartların sağlanması halinde, farklı üniversitelerde Araştırma Görevlisi ilanlarına başvurabilirsiniz. Bazı durumlarda, yukarıdaki puanlar üniversiteden üniversiteye küçük değişiklik gösterebilmektedir.
Araştırma Görevlisi Maaşları
Devlet üniversiteleri ve bu üniversitelere bağlı olarak istihdam edilen Araştırma Görevlileri, maaş ve kazanç kriterlerini 657 sayılı devlet memuru kanunu üzerinden alabilmekte ve bu kanunun getirdiği haklardan faydalanabilmektedirler. 657 sayılı kanunun, özlük, maaş ve atamalarına göre belirlenen gelirler ise 2020 yılı itibari ile üniversitede görevlendirilen her memuriyet görevi için kademe kademe farklılık gösterebiliyor. Her 6 ayda bir, diğer memurlar gibi zamlanan maaşlar ise Ocak ve Haziran aylarında zamlanıyorlar. 2020 Araştırma Görevlisi Maaşları ise bu yıl için belirlenen tutar 6.401 TL olarak belirlenmiş durumda.
Bu yazımızda araştırma görevlisi olmak, araştırma görevlisi olmanın şartları ve güncel maaşları hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Erkeklerin gözde meslek grupları arasında yer alan bir başka meslek ise astsubaylıktır. Astsubay maaşları makalemizden bu meslek kolu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Comments