EkonomiGenel

Borsada Ucuz Hisse Bulmak, PD/DD Ucuz Hisse Nasıl Bulunur? 2023

0
PD/DD ucuz hisse nasıl bulunur
PD/DD ucuz hisse nasıl bulunur

Borsada ucuz hisseler nasıl belirlenir diye merak ediyor olabilirsiniz. Borsada ucuz hisseler nasıl belirlenir, PD/DD Ucuz Hisse Nasıl Bulunur diye araştırdığınız tüm soruların yanıtlarını bu içeriğimizde bulacaksınız. Güvenilir ve doğru bilgiler ile birlikte borsaya adım atmak isteyen herkesin yararlanabileceği hap kuralları bu içerikte yer alıyor. Aslında bilindik, basit ama kullanışlı bilgiler ile birlikte sizler de borsada ucuz hisse arayışına girebilirsiniz.

PD/DD Göre Borsada Ucuz Hisse Bulmak

Borsaya giriş yapmak ve buradaki hisse senetlerini araştırmak isteyen yatırıcılar en ucuz fiyatlı hisse senetlerini almak ister. Bu şekilde hisse senetleri üzerinden kar yapmayı amaçlar. Borsada işlem bu şekilde temel mantık üzerinden yürür. Ucuzdan hisse senedini alıp değerlenmesini beklemek idealdi. Özellikle uzun süreli yapılacak olan yatırımlarda çoğu zaman sistemin bu şekilde işlemesi nedeni ile çeşitli tespitler yapılır.

Borsada uygun fiyatlı hisse senedi arayışında iseniz, sizler de buna uygun olarak piyasada işlem sağlayan çalışmaları değerlendirmelisiniz. Bunun için çeşitli, birimler ve değerlendirmeler söz konusudur. F/K olarak yani fiyat kazanç olasılığını göz önünde bulundurmak bir adımdır. Bir diğer adımda PD / DD yani piyasa değerinin defter değerine oranına bakmaktır. Bu oranlar incelenir ve düşük değerler ancak bu şekilde araştırılarak tespit edilir. Örneğin bir şirket zarar ediyor ise bunun fiyatının kazancına olasılığına bakmak oldukça anlamsızdır. Çünkü şirket eksi değerdedir.

PD/DD oranına bakılarak sektörde var olan hisselerin düşük kalanları içerisine uygun değerlendirme yapılarak bu durumda bir inceleme yapılmalıdır. Ancak bu şekilde tablo okuyarak buna uygun şekilde ve nitelikte borsa üzerinden işlem gören finansal işlemleri incelemek önemlidir. Böylece ilgili şirketin geçmişteki fiyat değişimlerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Fiyat üzerinde yapılan dalgalanmalar ile birlikte buna uygun pozisyon alabilirsiniz.

Sürekli olarak yatırım sağlamak ve bu anlamda büyümeye yönelik çalışma yapmak da buradan geçer. Gelir ve gider dengesini kontrol altında tutabilen şirketler diğer şirketlerden ayrılır. Ucuz hisseleri ile birlikte büyük bir adım atar ve burada çarkı kendi lehlerine doğru çevirebilir. Düşük hisse bulan yatırımcı da şirketin değerleri yükselmeye başlayınca bu noktadan itibaren kazanmaya başlayacaktır.

Borsada Ucuz Hisse Nasıl Bulunur?

Borsada kar eden şirketlere bakıldığı zaman getirileri de buna bağlı olarak yüksektir. Hem şirketin fiyatına bakıldığında hem şirketin mal, tablolarına bakıldığında, şirketin istikrarlı şekilde ilerlediği görülür. Ancak buna karşın şirketler zaman zaman fiyatlarında düşüş yaşar. İşte gerçek bir yatırımcı bu istikrarı bulunan şirketleri belirleyerek burada düşüş yaşadığında ucuzdan hisse alabilendir. Peki ucuz hisse borsada nasıl bulunur, ucuz hisse belirlemesi nasıl yapılır?

  • Şirketlerin son beş yıldaki PD/DD değerlerine bakmak önemlidir.
  • Cari fiyat/ kazanç oranına bakılması gerekir.
  • Bakılan bu oranlar, şirketlerin hisselerinin satışı yapıldığında karar verme evresinde yer alan önemli göstergelerdendir.
  • Güncel fiyat hesaplaması yapılır ve bunu yaparken de bütün oranlar kıyaslanır. Özellikle şirket istikrarını görebilmek açısından son beş yıla hatta daha fazla bakmak mümkünse o kadar yıla kadar çıkılabilir.

Borsada hisse senetlerinin ucuz olanlarını belirledikten sonra, karlı çıkmak için belirli adımlar atmalısınız. En karlı çıkacağınız beş şirketi belirleyerek buna uygun hisse senedi alımları yapabilirsiniz.

Hisse senedi alımı yaparken tek bir şirkete bağlı kalmamak ve birbiri gibi benze özellikte bulunan ucuz hisselerden birkaçına daha yönelmek karlı olabilir. Bu durumda paranızı tek bir yatırım aracında değil, çeşitlendirerek çoğaltmanız tavsiye edilir. Kısa vadeli yatırım hedefleri ile uzun vadeli yatırım hedefleri ne yazık ki birbirini tutan bir durum değildir. Bu nedenle yatırım araçlarına bakıldığı zaman hedeflerine göre hareket etmek her zaman önem kazanacak olan bir durumu ifade etmektedir.

PD/DD Ucuz Hisse Nasıl Bulunur?

PD/DD Ucuz Hisse Nasıl Bulunur diye merak ediyor olabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Nasıl bulunacağından önce bu değerlerin ne anlama geldiğini ifade etmek daha doğru olacaktır. Bu ifade bir hisse senedinin piyasa değerinin öz kaynağına oranla fiyatını ölçek amacı ile kullanıldığı bir ifade bilimi bir çeşit orandır.

Bir hisse senedi ucuz mu yoksa pahalı mı onu anlamak amacı ile kullanılan bir ifadedir. Ayni bu teknik terimden özetle bir hisse senedinin öz kaynağının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu anlama ile ilişkili bir durumu ifade etmektedir. PD/DD oranı yüksek olduğunda hisselerinde de genel olarak pahalı olduğu kanısına varılır. Bu beraberinde işlemin zıttını da getirmektedir.

PD/DD Ucuz Hisse bulmak için bu değerin düşük olmasına bakmak kafi olacaktır. Çünkü düşük değerler de ucuz olduğu yönünde bir kanıyı karşımıza çıkarmaktadır. Genel kanı bu şekilde işlese de her sisteme uymayan bir bilgidir. Her zaman genel geçerliliği yoktur. Bu nedenle alternatif yöntemlerin araştırılmasında da buna balı olarak fayda vardır.

PD/DD Ucuz Hisse Nasıl Tespit Edilir?

Şirketin ana ortaklığına bakmak gerekir. Buna ait piyasa değerine bakılır. Özkaynağında negatiflik bulunan şirketlerde PD/DD oranına bakılamaz ve hesaplanamaz. Oranı bulmak için şirketin piyasa değeri, ortaklığın öz kaynağına bölünür.

Değerlere bakıldığı zaman borsadaki en uygun fiyatlı hisseler genel olarak yatırım aracı tavsiyesi olmasa da konulur. Bunlar göze çarpar, ayrıca analiz edilir. Size düşen ise bu analizleri incelemek olmalıdır. Mantığınıza yatan şirketleri not edebilirsiniz. Borsadaki ucuz hisse ismi ile belirlenmiş ilk on şirket, ilk 25 şirket gibi isimleri duyuyor olabilirsiniz.

Gerek yerli yatırımlar gerek yabancı yatırımlar olmak kaydı ile kısa vadeli veya uzun vadeli borsa kar planlarınıza dahil edebileceğiniz onlarca şirket bulunur. Oranlarını ister siz hesaplarsınız. İsterseniz de analizler sonucunda değerlendirmeye alırsınız. Buna bağlı olarak gelişim gösteren bir istikrar ile ilgili piyasayı düzenli takip etme şansınız ortaya çıkar.

Tüketici Güven Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır? Tüketici Güveni Ölçümü

Previous article

Hissenin Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı Nedir? Neden Önemlidir?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi