Yatırım dünyası içerisinde çok sık bir şekilde karşılaşılan kavramlardan biri olan devlet tahvili, bilhassa önemli bir terim olarak yerini korumaktadır. Bu bağlamda da her yatırımcı devlet tahvili özelliklerini doğru bir şekilde araştırdığında, çok kolay bir yatırım yöntemi ile devlet tahvili alımı gerçekleştirebilir. Bu nedenle öncelikle devlet tahvilinin ne olduğu, nasıl alındığı, özelliklerinin neler olduğu öğrenilmelidir.
Yazı İçindekiler
Devlet Tahvili Nedir?
Öncelikle tahvil kelimesine bakılırsa, bu kelime Arapça kökenli olmak ile birlikte çok eski zamanlarda dilimize yerleşmiştir. Bugün ekonomi dünyasında çok sık kullanılan bu kelime, Türkçe karşılığıyla dönüştürme, çevirme veya değiştirme gibi anlamlar oluşturmaktadır. Ekonomi piyasası içerisinde tahvil bir yatırım aracı oluşturmak ile birlikte devlet ve özel sektör tarafından kullanılabilir. Bu anlamda tahvil devletin veya özel sektörün ödünç para elde etmek amacıyla belirli bir oranda faiz kullanarak düzenlediği senetlerdir. Her tahvil için ödeme günü tahvilin düzenlenmesi öncesinde belirtilir.
Tahvil kelimesi ve kullanımı ile ilgili genel bir tanım yapıldıktan sonra devlet tahvilinin ne olduğu konusuna geçilebilir. Türkiye Cumhuriyeti bağlamında devlet tahvili; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve T.C. Merkez Bankası tarafından satışa sunulan tahvil yatırım araçlarıdır. Bu noktada devlet tarafından satışa sunuldukları için ilk elden satışa sunulmuş olmaktadır.
Türk yatırım piyasasına bakıldığında tehlikelerden uzak duran yatırımcılar tarafından devlet tahvili çok sık tercih edilmektedir. Merkez Bankası tarafından satışa sunulan tahvil çeşitlerine bakıldığında, kuponlu veya iskontolu olmak üzere iki farklı devlet tahvili bulunmaktadır. Bu çerçevede de
- Kuponlu tahvillerde 2 yıldan uzun bir vade yer almaktadır.
- İskontolu devlet tahvillerinde ise 2 yıldan düşük bir süre yer almaktadır.
Devlet Tahvilinin Avantajları Nelerdir?
Bugün devlet tahvilinde özellikle yatırım gerçekleştirirken önemli avantajlar elde edilebilir. İlk noktada elbette ki bu tahvillerin devlet güvencesinde olması yer almaktadır. Bu sayede de risk oranı düşük bir yatırım aracıdır. Yatırımcı devlet tahvili satın alırken, vadenin sonlanması ile birlikte ne kadar kar elde edeceğini bilir. Yani bu yatırım, ne kadar kazandıracağı belirli olan bir yatırımdır.
Devlet tahvili yatırımlarında yatırılan anapara geri alındığı gibi belirli bir kar garanti altında sizlere sunulur. Üstelik devlet tahvili ikinci el piyasada satışa çıkarılabilir vadesi gelmeden kolayca bozdurarak parası elde edilebilir.
Ancak öte yandan bazı dezavantajları da bulunmak ile birlikte Türkiye’de günümüze kadar görülmemiş olsa da devlet moratoryum yani borç ödememe ilan ettiğinde, devlet tahvilleri geçersiz hale gelebilir. Eğer tahvil Merkez Bankası’ndan ihraç edildikten sonra piyasa faiz oranı yükselirse, devlet tahvilinin değeri düşebilir. Ülkede ekonomik politikada yanlışlıklar olması, ekonominin bozulması veya istikrarsızlık tahvil fiyatlarında olumsuz durumlar ortaya çıkarır.
Devlet Tahvili Nasıl Alınır?
Ülkemizde Merkez Bankası tarafından satışa sunulan devlet tahvilleri öncelikli olarak yatırımcılar ve bunun yanında aracı kurumlar, bankalar tarafından temin edilir. Aslında yatırımcılar devlet tahvillerini çalıştıkları bankalar veya seçmiş oldukları aracı kurumlar üzerinden temin edebilir. Temin edilen tahviller ücretsiz bir şekilde emanet kasalarında saklanırken, aracı kurumlarda veya bankalarda ayrı bir hesap açılarak bu işlem yapılabilir.
Ekonomide özellikle büyük yatırımcılar tehlikelerini dengeli hale getirebilmek için devlet tahvili almayı tercih ederler. Diğer tüm yatırımlar karşısında risk oranlarını dengeleyerek kendilerini güvencede hissetmek açısından devlet tahvili tercih ederler.
Comments