Son yıllarda yeni bir şirket kurma amacı ile adım atılan faaliyetler arasında startup çok fazla ön plana çıkmaktadır. Bu kavram için girişim kelimesi karşılık olarak görülse de tam anlamı ile doğru olmamaktadır. Çünkü ikisinin arasında belirli farklılıklar bulunmaktadır.
Yazı İçindekiler
Startup Nedir?
Bir startup şirketin kurucusu mutlaka bir girişimci olmalıdır. Fakat bir girişimci yola çıktığında mutlaka bir startup şirket kurmak zorunda değildir. Çünkü bu açıdan düşünüldüğünde temizlik malzemeleri satan bir şirket ya da mağaza açan işletmeci de bir girişim gerçekleştirmiştir. Startup ise çözüme odaklı bir yapıya sahiptir.
Startup uzun bir zaman veya yakın bir süreçte ortaya çıkan bir problem ile ilgili elde edilmemiş bir çözümü bulmak ya da bu çözümü bulup uygulamaya geçirmek için risk alan bir girişimdir. Startup; çözümü halen bulunmamış ve bulunsa dahi başarı garantisi bulunmayan bir problem için çözüme odaklanan bir şirket kurmaktır. Bu noktada startup şirketler başarılı olduklarında, çok hızlı bir şekilde ilerleyerek çok muhteşem bir girişime dönüşebilirler.
Start Up Nasıl Kurulur?
Startup kurulumu için öncelikle yine bir girişimciye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu tarz projelerde girişimci iyi bir iş modeli ile geliştirilebilen ve geçerli hale getirilecek bir proje başlatır. Doğru şartların kullanması ile birlikte herhangi bir sektörde yapılabilecek bu girişim genellikle teknoloji alanında görülen örneklere sahiptir.
Startup kurulumu için öncelikle elbette ki bir fikir gerekir. Bu fikir, bir problemi analiz etmeli ve problemin çözümü üzerine araştırma yaparak doğruya yakın bir çözüm ile projeye geçiş yapmalıdır. Projeye başlamak için girişimci tek başına çalışamayacağından dolayı kendine ortaklar ve ekip arkadaşları seçebilmeli, kafasının uyuyacağı, iş ahlakı konusunda güvenebileceği ve beraber yürüyebileceği insanlar seçmelidir.
Fikir ve ekip bir araya geldikten sonra projenin devam edebilmesi için elbette ki finansman gerekir. Kimi zaman kişisel bir birikim kimi zaman yakın çevreden elde edilecek bir yatırım kimi zaman bir banka kredisi veya melek yatırımcılar sayesinde finansman elde edilebilir. Bu durumda finansman kaynağına projenin ispatını gerçekleştirmek için düşük miktarlı bir ürün, bir sunum veya bir prototip gerekir.
Startup şirketlerde normal girişimlere göre daha büyük risk bulunduğu için yatırımcıyı ikna etmek açısından daha fazla emek harcamak gerekebilir.
Yatırım aşamasında da başarılı olduktan sonra artık ortaya bir ürün koyulmalı, bu ürün için reklam-tanıtım yapılmalı ve kullanıcı kitlesi elde edilmelidir. Bu süreç çok zor ve yorucu olacağı için süreç içerisindeki en önemli ayrıntılardan birisi de motivasyon ayrıntısıdır.
Motivasyonu güçlü tutabilmek için bazen yatırımcılar size destek olabilir bazen de çevrenizin size sunacağı destek çok daha fazla yeterli olabilir.
Başarılı Start-Up Örnekleri 2021
2021 yılında Türkiye’de pandemi koşullarını fırsata çeviren, teknolojinin bir ihtiyaç olmasını göz önünde bulundurarak gerçek çözümler sağlayabilen birçok startup girişim, büyük başarılar yakalamayı başardı.
Getir
Bir startup olarak Getir, en hızlı şekilde ihtiyaç duyulan ürünleri çok geniş bir kurye ağı ile 24 saat boyunca insanlara ulaştıran bir mobil ticaret uygulaması olarak çok büyük bir yere sahip oldu. Öyle ki Getir dünyada bir tek olarak, kurulduğu günden itibaren 5 misli büyüme elde etmesiyle birlikte bilhassa pandemi döneminde Londra ofisine kadar açma başarısı gösterdi.
KolayİK
Personel yönetimi açısından şirketlere büyük bir kolaylık sağlayan bu online sistem, harcamalar, yemek kartları ve izin sistemleri gibi birçok noktada verimli bir kontrol oluşturulması için bir uygulama olarak çok büyük başarılar yakaladı.
Armut
Kimi zaman evdeki bir tadilat için kimi zaman bir nakliyat işlemi gibi birçok farklı noktada aradığınız personeli veya uzmanları bulabilmek için size bir rehber sağlayan Armut, çok uzun yıllardır en iyi projeler arasında görülmektedir.
Obilet
2012 yılından bu yana internet üzerinde online ortamda uçak ve otobüs bileti satışı gerçekleştiren Obilet platformu, bugüne kadarki en iyi startup projeleri arasında bulunmaktadır.
Vivense
Mobilya adına ev dekorasyonu veya salon gibi her alanda yüzlerce çeşidin bulunduğu başarılı bir proje olarak bugüne kadar birçok farklı ödül sahibi olmuştur.
Uber
Türkiye’de halen sorunlar ile uğraşsa da Uber özellikle ABD’de bir numaralı girişimler arasında bulunmaktadır. Ulaşım ekonomisi açısından da liderliği elinde bulundurmaktadır.
Comments