GenelGüncelHayata Dair

Girişimcilik Nedir, Girişimci Kime Denir, Ne İş Yapar?

0
girişimci nedir, girişimcilik nasıl yapılır
girişimcilik nedir, nasıl yapılır?

Yeni dönemin en önemli kavramlarından biri olan girişimcilik, iş dünyası içerisinde büyümenin, imkanların artmasının ve istihdamın artmasının önünü açan kavramlardan birisidir. Bugün hem büyüyen fırsatlar hem de artan teknolojik imkanlar sayesinde de girişimcilik daha avantajlı bir hale gelirken, birçok kişi de bir girişimci olmaya çalışmaktadır. Aslında bu noktada öncelikle girişimcilik ve girişimci gibi kavramların açıklanması gerekecektir.

Girişimcilik Nedir?

En net şekilde anlatılması gerekirse, girişimcilik; kar amacı kapsamında risk almayı kabul eden ve bir iş kurulumu gerçekleştiren kişinin yaptığı faaliyettir. Gelişen teknoloji ve insan hayatının artan ihtiyaçları ile birlikte sürekli yeni olanı ve daha iyi olan üretmek, daha iyi olan hizmeti sunmak için yapılan atılımların her biri birer girişimcilik olarak da görülebilir. Resmi prosedürler açısından da girişimcilik desteklenmesi gereken, istihdama sağlayacağı katkı ile birlikte önemli bir yere sahip olan bir faaliyettir.

Kimlere Girişimci Denir?

Bir girişimcinin en önemli özelliklerinden birisi pazardaki fırsatları takip edebilmesidir. Örneğin, herhangi bir konuda insanların ihtiyaç duyduğu yeni bir yazılım, ürün veya hizmet gerekiyorsa, bu ihtiyacı karşılayacak şekilde riskleri üzerine alabilecek kişi girişimcidir.

Bir girişimci aklında bir fikre sahip olduktan sonra bu fikir ile risk alıp harekete geçebilen kişidir. Çünkü fikre sahip olunduğunda harekete geçilmediğinde, bu fikir bir gerçek oluşturmaz ve bir fayda sağlamaz.

Girişimci, insanların hayatlarındaki sıkıntıları ve ihtiyaçları takip ettiğinde bunlarla ilgili bir çözüm sağlar ve bu çözümü bir fırsata dönüştürür. Örneğin, temizlikte cam silmek için daha pratik bir yöntem gerekiyorsa, bununla ilgili yeni bir cihaz ya da malzeme geliştirebilecek veya bu malzemenin yayılması için pazarlama sağlayarak üretimi sağlayacak kişi girişimcidir. Bu yönüyle girişimcilik, içerisinde inovasyonu ve yaratıcılığı da barındırır.

Girişimci Ne İş Yapar?

Her zaman yeni bir girişim için çok büyük bir ekibin veya büyük bir markanın sorumluluk alması ve adımlar atması koşulu yer almamaktadır. Çünkü kişi tek başına büyük bir adım atarak veya çok küçük bir çalışma gurubuyla bir girişim projesi ortaya koyabilir. Bu noktada kişinin bir girişimci olarak mutlak şekilde patron olma isteği, rahat çalışma arzusu ve değişim sağlama isteği bulunmalıdır. Aslında öte yandan istediği gibi bir iş bulamayan, meraklı olan ve kendini ortaya koymak isteyen kişiler de yaratıcı fikirler ile girişimci olabilir.

Girişimci bir şahıs olarak yeni bir şirketin stratejisini ortaya çıkarabilir ve pazara girme kararı alabilir. Bir girişim başlattığında bunun için finans kaynakları bulmak adına yatırımcılar ile görüşebilir, devamlılık sağlayacak şekilde gelir modelleri oluşturabilir. Bir girişim başlatıldıktan sonra girişimci projeye daha fazla ilgi gösterilmesi için yepyeni ürünler ve hizmetler ile insanlara daha fazla ulaşmaya çalışır.

Girişimci şahıs olarak çıktığı yolda elbette ki bir şirket ve bir iş yeri sahibi olacağı için envanter, insan gücü ve üretim kapasitesi gibi her noktada yeni bir sistem oluşturabilir. İçerisine gireceği iş sahasını doğru bir şekilde görebilen girişimci, geleceği için uzun vadeli planlar yapabilir, kendi yatırımlarını doğru şekilde kullanarak başlattığı girişimi faydalı bir şekilde de sürdürebilir.

Türkiye’de Yüksek Maaşlı Meslekler Hangileri? En Çok Kazanan Meslekler

Previous article

Startup Nedir, Nasıl Kurulur? Başarılı Startup Örnekleri 2021

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel