Ekonomi

Türkiye Gri Listeden Çıktı. Döviz ve Borsaya Etkileri Nasıl Olur?

0
gri listeden çıkış borsayı ve dövizi nasıl etkiler
gri listeden çıkış borsayı ve dövizi nasıl etkiler

Türkiye’nin gri listeden çıkması, ekonomik ve finansal piyasalar üzerinde önemli etkiler yaratacak bir gelişme. Bu makalede, Türkiye’nin gri listeden çıkışının borsa ve döviz kurları üzerindeki olası etkilerini anlatacağız.

Gri Liste Nedir?

Gri liste, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından oluşturulur. Belirlenen kriterleri karşılamayan ülkeler bu  listeye alınır. Türkiye de 2021 yılından beri bu listede yer alıyordu. Kara para aklama ile terör finansmanı konusunda yetersiz kalındığı gerekçesiyle gri listeye alınan Türkiye 3 yıl sonra bu listeden çıktı.

Türkiye Nasıl Gri Listeden Çıktı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve geldiğinden beri üzerinde çalıştığı bir konuydu gri liste konusu. Buradan çıkmamızın ne kadar önemli olduğunu ifade eden Bakan Şimşek bu doğrultuda diğer bakanlıklarla beraber çalışmalar yaptı. Kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi konularda birçok operasyon düzenlendi. Bunun sonucunda birçok ülkenin takdiri kazandı.

Sonuç olarak FATF 28 Haziran tarihinde yapmış olduğu toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkmak için gerekenleri karşıladığını ifade etti. Bu şekilde Türkiye yapmış olduğu düzenlemeler neticesinde 3 yıllık aranın ardından gri listeden çıkmayı başarmış oldu.

Gri Listeden Çıkmanın Türkiye’ye Sağlayacağı Avantajlar

Türkiye gri listede yer alırken, terörizme finansman sağlayan ve kara para aklayan bir ülke görüntüsü çiziyordu. Bu anlamda FATF tarafından gri listeye alınmak Türkiye’nin ekonomisi açısından büyük sıkıntıydı. Çünkü ekonomide şeffaflığın olmaması yatırımcı güvenini ciddi anlamda zedeleyen bir gelişmeydi. Bu doğrultuda Türkiye’nin gri listeden çıkmasının en büyük avantajı artık daha şeffaf ve güvenilir bir ekonomi konumuna gelmiş olması denilebilir.

Türkiye ekonomisine gri listeden çıkmış olmanın sağlayacağı avantajlar arasında borsaya ve Türk tahvillerine olan ilginin artacak olması da gösterilebilir. Yine TL’ye olan talebin de artması beklenebilir. Çünkü gri liste nedeniyle Türkiye’ye çarpı işretine koyan bazı fonlar bu karar sonrasında Türkiye piyasalarına giriş yapmak isteyecektir.

Borsa İstanbul Üzerindeki Etkiler

Gri listeden çıkmak, yatırımcı güvenini artıracak bir gelişmedir. Daha önce gri listeye girmiş olması nedeniyle ülkeye giriş yapmayan fonların önündeki engellerin kalkması anlamına gelir. Bu da borsaya olan ilgi ve talebin artmasına neden olacaktır.

Yatırımcılar, risklerin azaldığını ve Türkiye’nin finansal şeffaflığını artırdığını gördüğünde, Borsa İstanbul’dan hisse almak için arayışa girebilir. Bu durum, Türk hisse senetlerine olan talebi artıracak, dolayısı ile de borsaya etkisi olumlu olması beklenecektir.

Gri listeden çıkış, özellikle bankacılık ve finans sektöründeki hisseleri olumlu etkiler. Bankalar ve finansal kuruluşlar, uluslararası yatırımcılar tarafından daha güvenilir olarak görülür ve bu da hisse senetlerinin değer kazanmasına yardımcı olur.

Döviz Kurları Üzerindeki Etkiler

Türkiye’nin gri listeden çıkması TL üzerinde de pozitif etki yaratacak bir gelişme. Zaten gri listeden çıkış açıklandıktan sonra TL’de reel olarak bir değerlenme söz konusu.

Dolar 33 lirayı zorlarken şu an 32,50 seviyesine doğru düşüşe geçmiş durumda. Aslında TL’de daha sert bir değer kazancı da mümkün olabilirdi. Ancak TCMB’nin düşüşlerde piyasadan dolar alıyor olması kurda düşüşün hızlanmasının önündeki en büyük engel olarak duruyor. Dolayısı ile gri listeden çıkış gelişmesi olumlu olsa da Türk Lirası’nda aşırı değerlenme beklemek gerçekçi olmayabilir.

Bu süreçte döviz kurlarının daha stabil hareket etmsiyle beraber enflasyon tarafında da geri çekilmeler görülebilir. Bu doğrultuda grilisteden çıkmış olmak Türk Ekonomisi için oldukça olumlu gelişmeleri de beraberinde getirmiş olacak gibi duruyor.

Borsa Haram mı? Hisse Senedi Yatırımı Caiz mi? Borsa Oyun mu?

Previous article

Karanlık Oda Ne Demek? Karanlık Odada Nasıl İşlem Yapılır?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi