Aile hekimi maaşları ortalama olarak 5.500 ile 7.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Aile hekimlerinin maaşlarını belirleyen farklı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurların başında ise aile hekimlerinin uzmanlık dereceleri ve hizmet süreleri gelmektedir. Buna ek olarak aile hekimlerinin hizmet vermekte oldukları sağlık ocaklarının fatura gibi aylık giderleri de hekimlerin maaşlarının hesaplanmasında oldukça önemli bir unsur olarak göze çarpmaktadır. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğu takdirde aile hekimlerinin aldıkları maaşlarda %15’e varan kesintilerin yapılması söz konusudur. Ayrıca aile hekimleri, hasta yoğunluklarına göre de kazanç sağlamaktadırlar. Yani, baktıkları hasta sayısının fazla olması alacakları ek ödemeleri arttıran bir unsurdur.
Yazı İçindekiler
Aile Hekimlerinin Maaşlarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?
2020 aile hekimi maaşları, bazı durumlar göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Bu nedenle aile hekime maaşları arasında bazı farklılıkların görülmesi gayet doğal bir durumdur. Aile hekimlerinin sahip oldukları maaşlara etki etmekte olan faktörler ise şu şekilde listelenebilir;
- Aile Hekimliği Sistemi’ne kayıtlı olup, muayene olmak üzere Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuru yapan kişi sayısı.
- TÜİK tarafından açıklanan, enflasyona ilişkin veriler.
- Bazı bölgelerde ev ev gezerek hizmet veriliyor olması.
- Aile Sağlığı Merkezi’nin giderleri ve merkezlere başvuru yapan hastaların tedavi ve muayeneleri esnasında kullanılan tıbbi malzemeler. Kısacası, merkezlerin bütün giderleri aile hekimleri maaşlarına doğrudan etki etmekte olan faktörler arasındadır.
Aile Hekimleri Hasta Başına Ücret Alıyorlar mı?
Aile hekimi hasta başı ücreti, hekimlerin maaşları hakkında merak edilen konular arasından başı çekenlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ek ücretler, aile hekiminin bulunduğu statüye göre farklılıklar göstermektedir. Aile hekimlerinin genel olarak aldığı ek ücretlerse şu şekildedir;
- Eğer aile hekimi sözleşmeli olarak görev yapmakta ise sistemde kayıtlı olan hasta sayısının herhangi bir önemi bulunamamaktadır. Bu durumda bulunan aile hekimleri, doğrudan 1000 hasta üzerinden ek ücret alma hakkı kazanmaktadırlar. Eğer sözleşmeli olarak görev yapmakta olan aile hekimi uzmansa aylık maaşına 2000 TL’lik bir ek ödeme eklenmektedir.
- Aile hekimliği görevine kadrolu bir şekilde devam etmekte olan uzman aile hekimleri ise 1000 hasta için 1.500 TL’lik bir ek ücret almaya hak kazanmaktadır. Buna ek olarak, eğer sisteme 1000’in üzerinde hasta kayıtlıysa her bir hasta için 1 TL ek ücret almaktadırlar.
Aile Hekimi Maaş Kesintileri
Aile hekimi maaşı ancak kesintiler düşüldükten sonra net bir şekilde hesaplanabilmektedir. Çünkü her meslekte olduğu gibi aile hekimleri içinde maaşlarda bazı kesintiler söz konusudur. Aile hekimlerinin maaşlarına yapılan kesilmeler şu şekildedir;
- Gelir vergisi kesintisi
- Brüt maaşın 6 da 1 ine karşılık gelecek şekilde kesilen damga vergisi
- %16 tutarında sosyal güvenlik primlerine ilişkin kesinti
Aile hekimlerinin maaşlarına yapılmakta olan kesintiler yukarıdaki faktörler doğrultusunda değerlendirilmekte ve bu şekilde gerçekleştirilmektedir. Tüm bunlara ek olarak evlilik durumu, çocuk sayısı gibi bazı faktörlerde maaşlara doğrudan etki etmektedir.
Comments